Foto: LETA

Latvijai jādubulto akcīzes nodoklis alum, lai saglabātos nodokļa likmes ierastā proporcija starp Baltijas valstīm, sacīja nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK valdes loceklis Imants Parādnieks.

Tāds solis būtu straujāks akcīzes nodokļa pieaugums par valdības pašlaik piedāvāto variantu. Parādnieks skaidroja, ka Lietuvā paredzēts paaugstināt alkohola akcīzi krietni virs Latvijā noteiktā, taču mūsu valstī šī likme nekad nav bijusi zemāka nekā kaimiņvalstī. Tāpat liels akcīzes paaugstinājums gaidāms Igaunijā. Politiķis piebilda, ka pašreizējā nodokļa likme alum nav samērīga ar to likmi, kas ir noteikta stiprajam alkoholam.

VL-TB/LNNK pārstāvis norādīja, ka, īstenojot nodokļu reformu, jāsabalansē "parastais" neapliekamais minimumu ar neapliekamo minimumu, kas tiek piešķirts par apgādājamajiem. Tādā veidā tiktu vairāk atbalstītas ģimenes ar bērniem.

Parādnieks uzsvēra, ka par nodokļu reformas kopumu galvenā vienošanās koalīcijā ir panākta un turpmākās diskusijas nemainīs lietas būtību. Spriešana gaidāma atbilstoši iespējām, ko paredz fiskālā telpa, tāpēc jauniem lēmumiem koalīcijas un Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēdēs nevajadzētu nest kardinālas izmaiņas.

Kā ziņots, valdības pārstāvji un sociālie partneri ceturtdien Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes (NTSP) sēdē vienojās par diferencēta iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) ieviešanu.

Vienošanās paredz, ka IIN likmes tiks diferencētas pa ieņēmumu veidiem, proti, ienākumiem līdz 20 000 eiro gadā IIN likme būs 20%, no 20 001 eiro līdz 55 000 eiro - 23%. Tomēr šodien vēl netika panākta vienošanās par IIN likmi lielo algu saņēmējiem - virs 55 000 eiro gadā. Finanšu ministrija piedāvāja transformēt solidaritātes nodokli, piemērojot solidaritātes nodokļa aprēķināšanas principu IIN aprēķinā. Tādējādi lielo algu saņēmējiem IIN būtu 33,5%. Pret šo principu iebilda darba devēji, jo šis maksājums būs pārāk liels.

Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) atzina, ka minētais jautājums tiks apspriests pirmdien, 3.jūlijā, gaidāmajā koalīcijas sēdē un tiks meklēts kompromisa variants.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!