Foto: Shutterstock
Jaunās kadastrālās vērtības varētu sākt piemērot no 2021. gada, nevis no 2020. gada, kā tas bija plānots iepriekš, šodien Mājokļa jautājumu apakškomisijas sēdē sacīja Valsts zemes dienesta ģenerāldirektore Solvita Zvidriņa.

Apakškomisijā tika diskutēts par plānoto jauno kadastrālās vērtēšanas metodiku no 2020. gada. Tomēr Zvidriņa norādīja, ka tiek apspriesta iespēja veikt grozījumus likumā ar termiņa pagarinājumu uz vienu gadu, tātad jaunās vērtības varētu tikt piemērotas no 2021. gada. Savukārt metodikas pieņemšana notiktu šogad.

Zvidriņa vairākkārt uzsvēra, ka par visiem šiem jautājumiem vēl notiek diskusijas, kurās piedalās Finanšu ministrija, Tieslietu ministrija un Latvijas Pašvaldību savienība. Tātad gala lēmumi par iespējamam regulējuma izmaiņām neesot pieņemti.

Kopumā kadastrālo vērtību noteikšanā tiktu saglabāta masveida vērtēšana, tātad kadastrālās vērtības tiktu noteikts pēc iespējas tuvāk tirgus vērtībai. Šādā situācijā var ieviest speciālo vērtību, kas tiktu izmantota nekustamā īpašuma nodokļa noteikšanai, ar zemāku atbilstību nekustamā īpašuma tirgum.

Tāpat varētu pārskatīt zonējumu, kā arī samazināt apgrūtinājumu skaitu. Pašlaik normatīvie akti paredzot ap 250 apgrūtinājumiem, bet to skaitu varētu samazināt aptuveni līdz 60.

Vērtējot situāciju ar daudzdzīvokļu namiem, kas ir uz lielām vai vairākām zemes vienībām, varētu noteikt standarta platību. Vēl viena no iecerēm paredz automātisko aprēķinu ēkas nolietojumam, informēja Zvidriņa.

Ierēdne atkārtoti uzsvēra, ka šīs ieceres vēl tiek apspriestas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!