Foto: DELFI

Ja iedzīvotāju atbalstam valdība izšķirsies par pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazināšanu dabasgāzei, tad būtu taisnīgi nodokli samazināt arī vietējiem resursiem, piemēram, malkai, šķeldai un granulām, šādu nostāju pauda Jaunās konservatīvās partijas Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Krišjānis Feldmans.

Politiķis atzīmēja, ka ir saprotams plāns samazināt PVN dabasgāzei, jo daudzi to izmanto apkurē. Taču, viņaprāt, lai nodrošinātu taisnīgumu, Ekonomikas ministrijai (EM) būtu jāparedz, ka arī reģionos dzīvojošie un citi, kuri apkurē izmanto vietējos resursus, saņemtu atvieglojumus.

Ja tomēr atbildīgā ministrija to nepiedāvās, tad Feldmans gribētu dzirdēt argumentus, kā plānots šajā jautājumā panākt taisnīgu attieksmi pret visiem iedzīvotājiem.

Tā kā šādu atlaidi nevarēs piemērot par iepriekš iepirkto, piemēram, malku, tad tiem, kuri būs jau iepirkuši vietējos energoresursus, viens risinājums būtu dot atlaidi uz nākamo ziemas sezonu, pieļāva politiķis.

Feldmans skaidroja, ka jārespektē Eiropas Komisijas (EK) nosacījumi par termiņu PVN atvieglojumiem, kas sākotnēji nevar būt garāki par pieciem mēnešiem, taču vēlāk būs iespējams prasīt EK pagarinājumu atlaižu piemērošanai.

Jau vēstīts, ka EM piedāvā no pašreizējā 21% līdz 5% samazināta PVN likmi elektroenerģijai un dabasgāzei, kā arī uz pusi samazināt elektroenerģijas sadales tarifu.

Pašlaik valdošajā koalīcijā neviens nav paudis nostāju pret iecerēto PVN likmes samazināšanu elektroenerģijai un dabasgāzei, taču par konkrētiem risinājumiem vēl ir jāvienojas, šorīt Latvijas Radio stāstīja ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (NA).

Ministrs atzīmēja, ka viens no jautājumiem, par kuru vēl jāvienojas, ir PVN samazinājuma termiņš, jo visi piekrītot, ka samazinājumam ir jābūt terminētam, bet viedokļi par termiņiem koalīcijā atšķiras.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!