Foto: Mihails Ignats, aerolatvija.lv
Valsts zemes dienests (VZD) ir sagatavojis un publicējis pārskatus par kadastrālo vērtību izmaiņām katrā Latvijas pašvaldībā. 2014. gadā vislielākās kadastrālo vērtību izmaiņas sagaidāmas lauksaimniecības zemēm visās lauku pašvaldību teritorijās, savukārt Rīgā vidēji zemei vērtības pieaugušas par 5%, ēkām – par 4%, bet Jūrmalā vidējais pieaugums ēkām ir 3%, taču dažviet tas sasniedz pat 50%.

Ar izmaiņām var iepazīties VZD lapas www.kadastralavertiba.lv sadaļā "Izmaiņas kadastrālajās vērtībās 2014. gadā". VZD pārskatos par kadastrālo vērtību izmaiņām arī sniedzis ieskatu par norisēm nekustamā īpašuma tirgū un kontekstā skaidrojis bāzes vērtību izmaiņu iemeslus visām nekustamā īpašuma grupām.

Nosakot īpašumu bāzes vērtības 2014. gadam, tika izmantoti 2011. un 2012. gadā valstī notikušie (vairāk nekā 87 tūkstoši) darījumu.

Vislielākās kadastrālo vērtību izmaiņas būs lauksaimniecības zemēm visās lauku pašvaldību teritorijās. Lauksaimniecības zemes bāzes vērtību vidējais pieaugums ir 10 – 15%, bet ir teritorijas, kur izmaiņas būs arī lielākas, jo spēkā esošās bāzes vērtības (latos par hektāru) ir salīdzinoši zemas un tās būtiski atpaliek no vidējām darījumu cenām. Atsevišķās teritorijās vērtību pieaugums būs pat virs 30%.

Kadastrālo vērtību kopsummas Rīgā kopumā zemei pieaugušas par 5%, bet ēkām - par 4%. Dzīvojamiem īpašumiem zemes vērtību pieaugums būs Rīgas centrālajā daļā līdz dzelzceļa lokam, izņemot Pētersalu, Ganību dambi un Muižnieku ligzdu (skatīt pievienotajā attēlā).

Vērtību izmaiņas ir saistītas gan ar cenu kāpumu, gan ar to, ka iepriekšējā periodā kadastrālās vērtības ir atpalikušas no darījumu cenām daudz ievērojamāk nekā pārējās pilsētas daļās. Vērtību pieaugums zemei Vecrīgā, Bulvāru lokā, Tuvajā centrā būs ap 30%, bet pārējā centra teritorijā kāpums būs ap 15%.

Dzīvojamo ēku vērtību izmaiņas Rīgā, tāpat kā zemei, vislielākās būs pilsētas centrālajā daļā – pieaugums sasniegs 10–20%. Ārpus dzelzceļa loka dzīvojamo ēku vērtību pieaugums būs tikai Mežaparkā, Teikā un Ķīpsalā.


Lielākais vērtību pieaugums komercdarbībai paredzētajām ēkām būs Rīgas centrā – Vecrīgā, Bulvāru lokā, Tuvajā centrā un Klusajā centrā – ap 20%, pārējā centra teritorijā līdz dzelzceļa lokam – ap 15%. Savrupmājām bāzes vērtība pieaugs par 5% - 20% sešpadsmit vērtību zonās.

Kadastrālo vērtību kopsummas Jūrmalas pilsētā kopumā zemei pieaugušas par 6%, savukārt ēkām par 3%. Jūrmalā individuālās apbūves zemei bāzes vērtība 2014. gadā pieaugs 15 vērtību zonās, un dažviet pieaugums būs pat par 20% - 50%. Savrupmājām bāzes vērtība pieaugs par 5% - 20% sešpadsmit vērtību zonās. Piemēram, ja īpašumam ar savrupmāju (70 kvadrātmetri) un zemi (1200 kvadrātmetri) Krastciemā 2013. gadā kadastrālā vērtība bija aptuveni 25 800 lati, tad pieaugot ēku bāzes vērtībai par 11% (no 180 Ls/m2 uz 200 Ls/m2), 2014. gadā kadastrālā vērtība būs aptuveni lati 27 000. Līdz ar to īpašuma kopējā kadastrālā vērtība pieaugs tikai par 4%.

Daudzdzīvokļu mājām un dzīvokļiem Jūrmalā bāzes vērtība par 6% - 13% paaugstināsies trīspadsmit vērtību zonās, galvenokārt piejūras teritorijās no Lielupes līdz Majoriem un atsevišķās Mellužu un Asaru vērtību zonās. Nelielas izmaiņas 1%-2% apmērā būs deviņās vērtību zonās, piemēram, O.Kalpaka, Mellužu prospekta teritorijās u.c.

Bet, piemēram, Valmierā kadastrālo vērtību kopsummas kopumā zemei pieaugušas par 1%, bet ēkām par 6%, daudzdzīvokļu ēkām Vēsturiskajā centrā un aktīvajā teritorijā ap Rīgas ielu bāzes vērtība paaugstināta no 150 Ls/m2 uz 170 Ls/m2, bet Burkānciemā, Pārgaujā un Ausekļa ielas rajonā no 140 Ls/m2 uz 150 Ls/m2.

Daugavpilī kadastrālo vērtību kopsummas gan zemei, gan ēkām pieaugušas par 1%, Mārupes novadā zemei vērtības pieaugušas par 4%, bet ēkām – par 1%.

Katrs nekustamā īpašuma īpašnieks bez maksas var iepazīties un elektroniski saņemt aktuālos datus no Kadastra informācijas sistēmas, izmantojot portālā www.latvija.lv pieejamo e-pakalpojumu "Mani dati kadastrā".

Informāciju par Kadastra informācijas sistēmā reģistrētajiem objekta datiem, kā arī prognozēto kadastrālo vērtību 2014. gadam, no kuras var plānot izdevumus nekustamā īpašuma nodokļa apmaksai, iespējams uzzināt datu publicēšanas portālā www.kadastrs.lv. Gan šajā portālā, gan VZD specializētajā mājas lapā www.kadastralavertiba.lv. pieejami video skaidrojumi – kas jādara un kādas darbības jāveic, lai noskaidrotu prognozētās kadastrālās vērtības un aplūkotu prognozēto vērtību zonējumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!