Ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL) uzskata, ka šonedēļ Saeimā pieņemtie grozījumi Publisko iepirkumu likumā, kas paredz, ka valsts un pašvaldību iepirkumos varēs piedalīties tikai tie uzņēmumi, kas saviem darbiniekiem maksā vismaz 70% no vidējās algas attiecīgajā nozarē, ir viena no efektīvākajām metodēm, kā valsts var cīnīties pret algu maksātājiem aploksnēs, portālu "Delfi" informēja ministra pārstāvis Sandris Sabajevs.

Ministrs uzsver, ka šāds risinājums ir taisnīgs pret tiem uzņēmumiem, kas apzinīgi veic nodokļu nomaksu par saviem darbiniekiem. Vienlaicīgi tas uzlabos šo uzņēmumu konkurētspēju valsts un pašvaldību iepirkumu konkursos, jo nav pieņemami, ka daļa uzņēmumu, nemaksājot nodokļus, var tikt pie valsts un pašvaldību pasūtījumiem ar zemāku cenu.

"Valsts un pašvaldību finansētus pasūtījumus ir tiesīgi saņemt tikai tie uzņēmumi, par kuriem esam droši, ka viņi darbojas likuma ietvaros un maksā valstij nodokļus. Ja līdz šim cīņa pret algu maksāšanu aploksnēs notika galvenokārt ar represīvām metodēm, tad šie grozījumi likumā būs stimuls maksāt nodokļus par darba ņēmēju pilnā apmērā. Uzskatu, ka labākais veids, kā aplokšņu algas izskaust, ir ar šāda veida metodēm motivēt uzņēmumus maksāt nodokļus," norāda Kampars

Algas aploksnēs ir bijusi Latvijas ekonomikai nozīmīga problēma jau kopš neatkarības atjaunošanas. Šī iemesla dēļ valsts budžetā ik gadus netiek nomaksāti daudzi simti miljoni latu. Ministrs ir pārliecināts, ka jāturpina veidot uzņēmējus motivējoša sistēma maksāt nodokļus par darbaspēku, nākotnē, iespējams, izstrādājot līdzīgas izmaiņas arī citās jomās, piemēram, uzņēmumu peļņas nodokļu atvieglojumos, veselības aprūpes sistēmā un citur, stāsta Sabajevs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!