Foto: F64
Ja Saeima pirmdien nobalsos par jaunā mikrouzņēmumu nodokļa ieviešanu no šī gada 1.septembra, tas veicinās vismaz 900 uzņēmumu izveidi līdz gada beigām un jaunu darbavietu radīšanu, uzskata ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL).

Ministrs norāda, ka, pieņemot šo nodokli, tiks noslēgts darbs pie Mikrouzņēmumu atbalsta programmas (MAP) īstenošanas. Programmas mērķis ir atvieglot mikrouzņēmumu administratīvo un grāmatvedības kārtošanas slogu un samazināt dibināšanas maksu, kas savukārt veicinās jaunu uzņēmumu ar jaunām darbavietām veidošanos, norāda ministrs.

Viņaprāt, šī programma ir "viens no nozīmīgākajiem soļiem uzņēmējdarbības vides uzlabošanā pēdējo desmit gadu laikā". "Pateicoties mūsu programmai, Latvija pārskatāmā nākotnē sasniegs vidējos Eiropas Savienības rādītājus uzņēmumu skaita ziņā uz 1000 iedzīvotājiem, ievērojami palielinot nodarbinātības līmeni valstī. Savukārt šobrīd tas ļaus daudz efektīvāk risināt bezdarba problēmas un samazināt ēnu ekonomiku," uzskata Kampars.

Viņšn norāda, ka jau līdz šim ieviesto MAP pasākumu – viena lata SIA un patentmaksas fiziskām personām - kopējais efekts uz ekonomiku ir daudz lielāks par iepriekš prognozēto. No šā gada 1.maija ik mēnesi vidēji tiek nodibinātas 400 viena lata jeb mazkapitāla SIA. 45% no pirmajā pusgadā reģistrētajām jaunajām SIA ir ar samazinātu pamatkapitālu. Salīdzinājumā ar 2009.gada otro pusgadu, šā gada pirmajā pusgadā ir reģistrēts par 11,1% vairāk jaunu uzņēmumu.

Ministrs uzsver, ka kopš gada sākuma, kad stājās spēkā patentmaksas ar vienu, fiksētu nodokļa maksājumu atsevišķu profesiju pārstāvjiem, ir vērojama pozitīva dinamika attiecībā uz izņemto patentmaksu skaitu. Iedzīvotāju interese par iespēju uzsākt savu mazo uzņēmējdarbību bez lieku birokrātisku procedūru kārtošanas ar katru mēnesi ievērojami pieaug. Ja šī gada februārī tika izņemti tikai trīs patenti, tad šā gada jūnijā, pēc Valsts ieņēmumu dienesta sniegtās informācijas, ir izņemts jau 161 patents.

Jau vēstīts, ka pirmdien Saeimā pēdējā lasījumā tiek skatīts Mikrouzņēmumu nodokļu likums, kas paredz arī mikrouzņēmumiem, tāpat kā fiziskām personām, ieviest vienu, fiksētu nodokli, kurā ir ietverti visi valstij paredzētie nodokļu maksājumi, kā arī būtiski atvieglota grāmatvedības kārtošana. Šobrīd Latvijā mikrouzņēmumu kritērijiem atbilst vairāk nekā 32 tūkstošu uzņēmumu, kas pēc likuma stāšanās spēkā varēs izvēlēties maksāt samazināto 9% nodokļa likmi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!