Ilgtermiņā Latvijai ir jāpaliek par vidēji zemu nodokļu valsti - tuvākajos piecos gados kopējam nodokļu slogam nevajadzētu pārsniegt 30% līdz 32 % no iekšzemes kopprodukta (IKP), intervijā laikrakstam "Diena" norāda ekonomikas ministrs Artis kampars (JL).

Viņš uzskata, ka pēc iespējas ātrāk jāsāk nodokļu sloga pārdali no darbaspēka uz kapitālu, patēriņu un īpašumu. "Latvijā šobrīd ir vērojama ļoti nopietna disproporcija - darbaspēka nodokļu slogs ir virs vidējā līmeņa ES," uzsver ministrs.

Otrs diskutējams piedāvājums, viņaprāt, ir "iet uz vienotām nodokļu likmēm", kas ir pietiekami zemas visam, bet neietver atlaides vai stimulus, kas var tikt ļoti plaši piemēroti. "Stimulējošām svirām būtu jābūt ļoti skaidri motivētām. Teiksim, uzņēmumu ienākuma nodokļa atlaides būtu jāsaista ar nopietnu eksporta potenciālu," norāda ministrs.

Kampars norāda, ka grūtības šo ieceru īstenošanā vairāk saistītas ar "Latvijas piespiedu atrašanos programmā ar Starptautisko Valūtas fondu un Eiropas Komisiju". "Virsroku ņem fiskālais arguments," atzīst ministrs. "Latvijas problēma bieži vien ir nespēja pamatot to, ka vēlamais fiskālais efekts ir sasniedzams ar ekonomiskās aktivitātes palielināšanos. Neviens nav gatavs uzņemties šādu avantūru un budžetam piedāvāt skaitļus, kas balstīti uz pieņēmumiem par ekonomiskās aktivitātes palielināšanos," norāda Kampars.

Vienlaikus viņš uzsver - īstenojas scenārijs, ka Latvija attīstās, pateicoties ārējo tirgu atlabšanai, kas notiek straujāk, nekā tika cerēts. Protams, atbilstoši tam, ka tika mazināti valsts budžeta izdevumi un ir samazinājusies kredītu pieejamība, joprojām krītas tā iekšzemes kopprodukta (IK) sadaļa, kas attiecas uz iekšzemes patēriņu, norāda ministrs, taču "eksporta potenciāls, kurš šajā grūtajā laikā ir attīstījies pat nopietnāk, nekā tika gaidīts, dod nopietnu izlīdzinājumu". Viņš uzsver, ka pēdējos mēnešos ir vērojamas pozitīvas tendences visos svarīgākajos makroekonomiskajos rādītājos. "IK īpatsvarā eksporta un iekšzemes patēriņa attiecības ir radikāli mainījušās jau kopš pagājušā gada vidus," norāda ministrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!