Latvijas Banka pirmdien rīkos ekspertu sarunu "Latvijas konkurētspēja un produktivitāte: kas tālāk?". Centrālās bankas speciālisti diskutē par praktiskiem, Latvijas tautsaimniecības attīstībai vitāli svarīgiem jautājumiem. Pasākuma tiešraidi iespējams vērot portālā "Delfi".

Ekspertu sarunu ievadīs Latvijas Bankas ekonomisti Konstantīns Beņkovskis un Rūdolfs Bēms ar padziļinātu analīzi par produktivitātes attīstības dinamiku gan valsts, gan uzņēmumu un nozaru līmenī. Šāda veida analīze, izmantojot Centrālās statistikas pārvaldes datus par Latvijas ekonomiku, tiks prezentēta pirmo reizi.

Tālāk sarunā iesaistīsies Rīgas Ekonomikas augstskolas docents Arnis Sauka un, pavēršot sarunu virzienā "Ko darīt?" – Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš. Sarunu vadīs AS "SAF Tehnika" valdes priekšsēdētājs Normunds Bergs.

Kā uzsver Latvijas Banka, produktivitāte jeb radītā pievienotā vērtība uz vienu darbinieku, ir uzņēmumu un tautsaimniecības konkurētspējas priekšnoteikums. Savukārt konkurētspēja jeb kādas valsts uzņēmumu iegūtās eksporta tirgu daļas pieaugums ir tautsaimniecības attīstības nosacījums – īpaši tādai atvērtai ekonomikai, kāda ir Latvijā.

Krīze piespieda pievērst šiem elementiem pienācīgu uzmanību, un tieši krīzes laikā Latvijā būtiski pieauga produktivitāte un līdz ar to arī Latvijas ražotās produkcijas un sniegto pakalpojumu konkurētspēja. Atgriežoties pie ekonomiskās izaugsmes, šai ziņā atkal iestājies
atslābums – jaunākie pieejamie statistikas skaitļi nav iepriecinoši un liecina, ka kopš 2010. gada produktivitāte aug ievērojami lēnāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!