Foto: LETA

Valdību veidojošās koalīcijas partneri pirmdien tomēr vienojās minimālo mēnešalgu 2016. gadā palielināt no pašreizējiem 360 eiro līdz 370 eiro. Jautājumu par nākamā gada valsts budžetu un nodokļiem gan vēl šopēcpusdien skatīs Ministru kabinets.

Iepriekš koalīcijas partneru starpā neizdevās panākt vienošanos par minimālās algas apmēru nākamgad. "Vienotība" piedāvāja paaugstināt minimālo algu līdz 380 eiro, kam bija gatava piekrist arī nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK, savukārt Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) uzskatīja, ka minimālā alga būtu jāsaglabā 360 eiro apmērā.

Šodien gan ZZS vienojās, ka būtu gatava atbalstīt minimālās algas paaugstināšanu, ja tiek piedāvāts kompensējošs mehānisms attiecībā uz iestādēm, kuras skars šīs izmaiņas, sacīja ZZS valdes loceklis Edgars Tavars. Viņš gan atzīmēja, ka šorīt notikušajās ZZS vadības sarunās ar Finanšu ministrijas (FM) pārstāvjiem šāds mehānisms "nebija skaidri izteikts", taču Tavars pieļāva iespēju, ka vienošanās šajā jautājumā varētu tikt panākta vai virzība uz to varētu notikt vēlāk.

Minimālās algas celšana vairākām valsts iestādēm rada budžeta deficītu un lielā mērā šis solis skar veselības jomas iestādes, norādīja ZZS valdes loceklis. Tāpēc "Vienotībai" kā minimālās algas celšanas iniciatoriem arī ir pienākums piedāvāt kompensējošo mehānismu, skaidroja politiķis.

Kā ziņots, labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS) iepriekš uzsvēra, ka Labklājības ministrijas piedāvājums ir nepalielināt minimālo algu vispār vai palielināt to līdz 367 eiro, jo lielāks palielinājums neesot ekonomiski pamatots.

Tam piekrita Latvijas Darba devēju konfederācija, savukārt pretējs viedoklis bija Latvijas Brīvo arodbiedrību savienībai (LBAS), kas, atsaucoties uz jaunākajiem datiem par vidējās algas pieaugumu valstī, uzstāja, ka minimālā alga jāpaaugstina līdz 380 eiro mēnesī. Vienlaikus būtu nepieciešams paaugstināt neapliekamo minimumu, tādējādi līdzsvarojot algu fondu, pauda LBAS pārstāvis Egils Baldzēns. Viņš uzsvēra, ka darba ražīgums ir lielāks, nekā tiek apgalvots.

Latvijas Darba devēju konfederācija pauda uzskatu, ka minimālā alga nav jāpaaugstina, bet tā vietā vajadzētu paaugstināt neapliekamo minimumu, kas dotu lielāku efektu.

Finanšu ministrs Jānis Reirs (V) jau iepriekš bija skaidrojis, ka pašreizējā minimālās algas apmēra palielināšanas telpa ir no 360 līdz 370 eiro, taču lielāka tā nebūs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!