Lai nodrošinātu valsts budžeta finansējumu Eiropas Savienības fondu 2007.-2013.gada plānošanas perioda komercdarbības atbalsta projektiem, valdība otrdien pārdalīja citu ministriju neizlietoto un dažādiem citiem pasākumiem rezervēto ES finansējumu 27,4 miljonu latu apjomā.

Šāds lēmums pieņemts, jo Ekonomikas ministrijai nepieciešami aptuveni 25,2 miljoni latu līgumsaistību izpildei un Satiksmes ministrijai aptuveni 2,2 miljons latu projektu īstenošanai.

Vislielāko samazinājumu piedzīvoja Vides ministrija, kuras pārziņā esošajām 2007.-2013.gada plānošanas perioda ES fondu aktivitātēm un projektiem valdība samazināja rezervēto finansējumu par 3,7 miljoniem latu. Savukārt Izglītības un zinātnes ministrijas ES fondu aktivitāšu finansēšanai rezervētos līdzekļus valdība samazināja par 1,4 miljoniem latu.

Finanšu ministrijai rezervētais finansējums samazināts par 17 967 latu, Kultūras ministrijai - par 398 847 latu, Labklājības ministrijai - par 32 664 latiem. Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas 2007.-2013.gada plānošanas perioda ES fondu aktivitāšu finansēšanai rezervētos līdzekļus valdība samazināja par 726 576 latu, Valsts kancelejai - par 303 122 latu, Veselības ministrijai - par 318 903 latiem

ES fondu projektu īstenošanai paredzētie līdzekļi Iekšlietu ministrijai samazināti par 33 399 latiem, Tieslietu ministrijai par 96 400 latiem, bet Zemkopības ministrijai par 255 905 latiem.

Tāpat valdība uzdeva Ekonomikas ministrijai nodrošināt tās pārziņā esošo ES fondu aktivitāšu un projektu finansēšanai piešķirto līdzekļu ietaupījumu 3,9 miljonu latu apmērā pārdalīt tās pārziņā esošajiem komercdarbības atbalsta projektiem, bet Satiksmes ministrijai šiem mērķiem pārdalīt ietaupītos 8862 latus.

Tāpat komercdarbības atbalstam pārdalīs ES fondu aktivitāšu finansēšanai 2010.gada 4.ceturksnī rezervētos līdzekļus 4,1 miljona latu apmērā un papildu pieprasījumiem 2010.gada 2.pusgadam rezervētos līdzekļus 2,8 miljonu latu apmērā.

Valdība arī nolēma par papildu finansējuma piešķiršanu 9,1 miljona latu apmērā projektiem, kuros ir komercdarbības atbalsts, lemt pēc papildu apropriācijas ES fondu projektiem piešķiršanas vai ne vēlāk kā šā gada augustā, kad būs izvērtēta valsts budžeta izdevumu plāna izpilde 1.pusgadā.

Finanšu ministrijai valdības lēmums par līdzekļu pārdali būs jāsaskaņo ar starptautiskajiem aizdevējiem , bet pēc tam tā vērsīsies Saeimā ar lūgumu palielināt apropriāciju ES fondu projektu finansēšanai par 27 409 464 latiem.

Ekonomikas ministrija skaidro, ka līdzekļi bija jāpārdala, jo turpmāk uzņēmēji atbalsta finansējumu saņems, negaidot, kamēr Eiropas Komisija (EK) atmaksās akceptēto un uzsākto projektu izdevumus.

Līdz šim komercdarbības atbalsta projektos plānoto valsts finansējumu izmaksāja līdz izdevumu deklarācijas iesniegšanai EK, savukārt ES fonda līdzfinansējuma daļu tikai pēc tam, kad nauda saņemta atpakaļ no Eiropas Komisijas. Tādējādi uzņēmējiem finansējuma atmaksa bija jāgaida vismaz trīs mēnešus.

Valdība otrdien arī atbalstīja grozījumus Ministru Kabineta noteikumos, kas paredz, ka turpmāk komercdarbības atbalsta projekti saņems gan valsts, gan ES fonda finansējumu uzreiz no valsts budžeta, negaidot naudu no EK.

Tāpat noteikumi paredz, ka tiem finansējuma saņēmējiem, kuri maksājumu pieprasījumus būs iesniegtuši un saņēmuši Valsts kases apstiprinājumu līdz kārtējā gada 25.septembrim, atmaksu saņems tajā pašā gadā, bet tie, kas pēc 25. septembra – nākamajā gadā. Šāds ierobežojums nepieciešams, lai samazinātu potenciālo negatīvo ietekmi uz budžeta deficītu, norāda FM.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!