Foto: LETA

Atalgojums Konkurences padomē (KP) ir nekonkurētspējīgs un iestāde zaudē savu kapacitāti, otrdien Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas deputātus informēja Konkurences padomes priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama.

Viņa lūdza deputātus atbalstīt Ekonomikas ministrijas (EM) izstrādātu priekšlikumu Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā, paredzot, ka likums attieksies arī uz KP.

Ābrama vērsa deputātu uzmanību, ka KP ir nepieciešama lielāka brīvība un iespēja lemt. Viņa minēja piemēru, ka tā vietā, lai iestāde pieņemtu darbā divus studentus, varētu pieņemt vienu profesionāli, taču šobrīd padomei nav rīcības brīvība lemt par algām iestādēm. Vienlaikus viņa vērsa uzmanību, ka šis priekšlikums ir fiskāli neitrāls, proti, iestāde neprasa pēc papildu finansējuma, bet "rīcības brīvību". Tāpat viņa skaidroja, ka šāda brīvība ir Finanšu un kapitāla tirgus komisijai, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai un citām iestādēm.

Skatoties ilgtermiņā, KP gaida smagas tiesas prāvas, taču iestādi atalgojuma dēļ pamet juristi, skaidroja Ābrama. Pērn vien nomainījušies ap 30% darbinieku.

Šis priekšlikums guva Saeimas komisijas atbalstu.

Vēstīts, ka Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija otrdien turpina skatīt Saeimas deputātu un ministriju priekšlikumus 2018. gada budžetam pirms izskatīšanas Saeimā otrajā lasījumā. Budžeta komisija darbu pie priekšlikumu izskatīšanas sāka jau pirmdien, noslēdzot darbu pie 14 nākamā gada valsts budžeta pavadošajiem likumprojektiem.

Plānots, ka pie pārējiem 14 darbs komisijā turpināsies otrdien, savukārt darbu pie nākamā gada valsts budžeta likumprojekta un vidēja termiņa budžeta ietvara 2018.-2020. gadam likumprojekta komisija varētu noslēgt trešdien.

Jau ziņots, ka Budžeta komisija nākamā gada valsts budžeta projekta un to pavadošo likumprojektu galīgajam lasījumam kopumā saņēmusi vairāk nekā 400 priekšlikumu.

Nākamā gada valsts budžeta likumprojektam un vidēja termiņa budžeta ietvara 2018.-2020.gadam likumprojektam kopumā iesniegti vairāk nekā 100 priekšlikumi. Savukārt 28 likumprojektiem, kas saistīti ar valsts budžetu, iesniegti teju 300 priekšlikumi. Saeimas kārtības rullī paredzētās tiesības iesniegt priekšlikumus izmantojušas visas parlamenta frakcijas, kā arī komisijas, deputāti individuāli un arī nozaru ministrijas.

Saeimas deputāti nākamā gada budžetā piedāvāja līdzekļu pārdali 223 miljonu eiro apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!