Foto: stock.xchng

Mēneša laikā no 1,008 miljardiem eiro līdz 997,04 miljoniem eiro 7. aprīlī samazinājušās nodokļu parādnieku saistības pret valsti, kā arī no 52 340 līdz 51 222 sarucis uzņēmumu un fizisku personu skaits, kuru saistības pret valsti pārsniedz 150 eiro, izriet no Valsts ieņēmumu dienesta (VID) publiskotās informācijas.

Tāpat kā marta sākumā, arī aprīļa sākumā lielākais nodokļu parādnieks bijis būvmateriālu vairumtirgotājs SIA "Ormus", kura saistības pret valsti mēneša laikā nav būtiski mainījušās un aprīļa sākumā bija 20,99 miljoni eiro. Uzņēmums jau 2016. gadā atzīts par maksātnespējīgu. Uzņēmuma apgrozījums 2015. gadā bija 29,09 miljoni eiro, bet zaudējumi – 1,18 miljoni eiro.

Otrajā vietā aprīļa sākumā, tāpat kā pirms mēneša, ir SIA "Inrercom Trading Ltd", kuras parāds no 19,57 miljoniem eiro pieaudzis līdz 19,78 miljoniem eiro. Kompānijas saimniecisko darbību VID apturējis 2016. gada 30. novembrī. Uzņēmums iepriekš nodarbojās ar dažādu preču un elektronisko ierīču vairumtirdzniecību.

Aprīļa sākumā trešajā vietā bijis 2008. gadā reģistrētais kravu pārvadātājs SIA "Alitrans", ko tiesa pērn vasarā atzinusi par maksātnespējīgu. Tāpat kā marta sākumā, arī aprīļa sākumā tā saistības bija 18,51 miljons eiro.

Ceturtajā vietā aprīļa sākumā VID ierindojis AS "Latvijas Zaļais elektrons" ar 14,02 miljonu eiro parādu, un šī uzņēmuma saistības pret valsti mēneša laikā nav būtiski mainījušās. VID dati liecina, ka šim uzņēmumam piemērots nodokļu atbalsta pasākums. Uzņēmums 2016. gadu noslēdza ar 536 486 eiro apgrozījumu un 21 154 eiro peļņu. Uzņēmuma valdē ir 1965. gadā dzimušais Einārs Vilcāns.

Piektajā vietā aprīļa sākumā tāpat kā pirms mēneša bija SIA "Riepu bloki" ar 13,49 miljonu eiro parādu. Šī uzņēmuma parāds nav būtiski mainījies. Kā ziņots, "Riepu blokiem" pērn par videi kaitīgu preču atkritumu apsaimniekošanas sistēmas piemērošanu Valsts vides dienests piemēroja 12,9 miljonu sodu. Uzņēmums vēlāk tika atzīts par maksātnespējīgu.

Sestajā vietā VID aprīļa sākumā ierindojis 2014. gadā reģistrēto automobiļu tirgotāju SIA "Vectors", kas pirms mēneša bija septītajā vietā VID veidotajā nodokļu parādnieku sarakstā. Uzņēmuma saistības no 10,92 miljoniem eiro pieaugušas līdz 12,57 miljoniem eiro. "Lursoft" dati liecina, ka uzņēmums 2016. gadā apgrozījis 261 006 eiro un gadu noslēdzis ar 16 360 eiro peļņu. Uzņēmuma vienīgais īpašnieks ir Aivars Lipiņš. 2017. gada 6. novembrī VID bija pieņēmis lēmumu par uzņēmuma saimnieciskās darbības apturēšanu.

No sestās uz septīto vietu mēneša laikā noslīdējusi SIA "Bebriko Ltd". Uzņēmuma saistības no 11,46 miljoniem eiro marta sākumā sarukušas līdz 11,45 miljoniem eiro. Uzņēmums reģistrēts 2000. gadā, un tā iepriekšējie nosaukumi bijuši gan SIA "KMM Metāls, gan "MKM Metāls", gan "Bebrico". Uzņēmuma līdzīpašnieki līdz 2015. gadam bija kādreizējais Jūrmalas domes deputāts Māris Dzenītis, Māris Niedra un Kaspars Loss. Pēc "Lursoft" datiem, viņiem piederošās uzņēmuma daļas ir apķīlātas. 2014. gadā uzņēmuma apgrozījums bija 59,2 miljoni eiro, taču gadu tas noslēdza ar 6,9 miljonu eiro zaudējumiem, liecina "Lursoft" dati.

2015. gada 4. decembrī uzņēmums atzīts par maksātnespējīgu un par administratoru iecelts Romāns Žeglovs. Jau vēstīts, ka pār uzņēmumu iepriekš krita aizdomu ēna par vairāk nekā 10 miljonu eiro zaudējumu nodarīšanu valstij.

Astotajā vietā aprīļa sākumā ar 9,007 miljoniem eiro VID bija ierindojis atkritumu apstrādes jomas uzņēmumu SIA "Nordic Recycling". Arī pirms mēneša uzņēmums bija astotais lielākais nodokļu parādnieks, un tā saistības pret valsti bija 8,99 miljoni eiro. "Lursoft" dati liecina, ka uzņēmums reģistrēts 2012. gadā, 2016. gadā tas apgrozījis 1,001 miljonu eiro un gadu noslēdzis ar 85 784 eiro peļņu. Uzņēmums līdzīgās daļās pieder Salvim Salmiņam un Edijam Svaram. 2017. gada 11. decembrī Madonas tiesa ierosinājusi uzņēmuma tiesiskās aizsardzības procesu.

Devītajā vietā valsts lielāko nodokļu parādnieku sarakstā aprīļa sākumā bija 2002. gadā reģistrētais poligrāfijas uzņēmums SIA "Reneprint" ar 8,56 miljonu eiro saistībām. Šī uzņēmuma saistības pret valsti mēneša laikā nav būtiski mainījušās. Pēc "Lursoft" datiem 2014. gadā tas apgrozījis 10,58 miljonus eiro, bet gadu noslēdzis ar 672 177 eiro zaudējumiem. Firmas vienīgais īpašnieks ir Arvīds Balodis. 2015. gada novembrī uzņēmums atzīts par maksātnespējīgu, un VID apturējis tā saimniecisko darbību.

Desmitajā vietā aprīļa sākumā bija alumīnija ražotāja AS "Krāsainie lējumi", kuras parāds valstij bija 8,4 miljoni eiro. Arī šī uzņēmuma saistību apjoms pret valsti mēneša laikā nav būtiski mainījies. 2014. gada februārī tiesa atzina šo uzņēmumu par maksātnespējīgu. "Krāsainie lējumi" pirms mēneša bija 12. vietā VID veidotajā nodokļu parādnieku sarakstā ar 8,56 miljonu eiro saistībām pret valsti.

Pēc VID datiem, šā gada aprīļa sākumā vairāk nekā viena miljona eiro saistības pret valsti bija nepilniem 120 uzņēmumiem un fiziskām personām. Šis skaits mēneša laikā būtiski nav mainījies.

Šo uzņēmumu skaitā bija, piemēram, likvidējamā AS "Banka Baltija" ar 6,23 miljonu eiro parādu, kosmētikas ražotāja AS "Dzintars" ar 5,21 miljona eiro parādu, maksātnespējīgā AS "Liepājas metalurgs" ar 1,97 miljonu eiro saistībām, "KVV Liepājas metalurgs" ar 1,95 miljoniem eiro.

Aprīļa sākumā ar vairāk nekā miljona eiro saistībām nodokļu parādnieku sarakstā bija arī SIA "TM Security", "Rīgas Vagonbūves rūpnīca", SIA "Carnikavas konservi" un SIA "Maxima Latvija".

VID portālam "Delfi" jau iepriekš skaidroja, ka ir kļūdaini pieņemt, ka nodokļu maksātāja atrašanās parādnieku sarakstā nozīmē, ka VID nav sācis rīkoties, lai parādu atgūtu. No brīža, kad parāds ir konstatēts, piedziņas darbības tiek sāktas ļoti operatīvi.

Savukārt piedziņas darbību veikšana pati par sevi negarantē parāda atgūšanu – ja nodokļu maksātājam nav mantas, uz kuru vērst piedziņu, attiecīgi piedziņa nav rezultatīva.

Nodokļu maksātāji atrodas parādnieku sarakstā, kamēr parāds tiek samaksāts vai dzēsts (norakstīts), skaidro VID, piebilstot, ka parādu dzēšanas kritērijus nosaka likums "Par nodokļiem un nodevām".

Likumā noteikts, ka VID, piemēram, valsts budžetā pilnīgi vai daļēji ieskaitāmo nodokļu parādus, kā arī nokavējuma naudas un soda naudas dzēš fiziskajai personai — nodokļu maksātājam — viņa nāves gadījumā, tad, ja nav iespējams no mantiniekiem piedzīt nodokļu parādus, kā arī ar tiem saistītās soda naudas, nokavējuma naudas.

Saistības pret valsti tiek dzēstas arī, piemēram, nodokļu maksātājam attiecībā uz bezstrīda kārtībā piedzenamiem nokavētiem nodokļu maksājumiem, ja lēmums par nokavēto nodokļu maksājumu piedziņu ir zaudējis spēku, ja nodokļu maksātājs normatīvajos aktos paredzētajos gadījumos ir izslēgts no Uzņēmumu reģistra reģistriem un ja to paredz Komerclikums iestājas kreditoru prasījumu tiesību noilgums, kā arī vēl vairākos gadījumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!