Foto: LETA

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas lietvedībā šobrīd atrodas četri pagājušā gada nogalē un šogad sāktie kriminālprocesi, kas saistīti ar veiktajām manipulācijām ar kases aparātiem, pastāstīja VID Sabiedrisko attiecību daļā.

Tajā informēja, ka viens no kriminālprocesiem sākts pagājušā gada nogalē, bet trīs - šogad. Kopumā valsts budžetam nodarītais zaudējumu apmērs sasniedzis aptuveni 1,2 miljonus eiro.

Pēdējais no gadījumiem, par kuru VID ziņoja šogad novembrī, saistīts ar kāda noziedzīgā grupējuma darbību, kas darbojās sabiedriskās ēdināšanas sektorā un veica nelikumīgas manipulācijas ar kases aparātu datiem. Grupējuma veikto darbību dēļ valsts budžetam nodarīti zaudējumi gandrīz 206 tūkstošu eiro apmērā.

Tāpat VID šogad martā informēja, ka, veicot 30 kratīšanu, apturetā noziedzīga grupējuma darbību, kas izvairījās no nodokļu nomaksas, kā arī veica noziedzīgi iegūto finanšu līdzekļu legalizēšanu lielos apmēros. Tostarp kratīšanu laikā VID Finanšu policijas pārvaldes darbinieki izņēma arī skaidras naudas līdzekļus 13,7 tūkstošu eiro apmērā. Papildus kratīšanu laikā tika izņemti arī astoņi kases aparāti, kas tika izmantoti fiktīvo darbību veikšanai.

Savukārt vairākos restorānos "Gan Bei", kas izvietoti tirdzniecības centros Rīgā, pērn 10.decembrī veiktas kratīšanas. VID Finanšu policija skaidroja, ka krāpšanās ar nodokļiem ēdināšanas iestādēs notikusi, izmantojot kases aparātus. Uzņēmums, kurš apkalpoja kases aparātus, restorānu pārstāvjiem piegādāja zibatmiņas, kurās atradās speciāla programmatūra ar kuru palīdzību varēja mainīt kases apgrozījumu - proti - cilvēkiem tika izsniegts čeks, taču pievienotās vērtības nodoklis netika samaksāts.

Šogad jūnijā portāls "pietiek.com" ziņoja, ka slēgti visi seši modes preču veikali "Skala Boutique" Rīgā un Jūrmalā, jo VID Finanšu policija atklājusi kases aparātu datu sagrozīšanu.

Dienestā norādīja, ka VID kontroles pasākumu laikā arvien biežāk konstatē apliekamo ienākumu slēpšanas gadījumus. Viens no izplatītākajiem izvairīšanās veidiem ir iejaukšanās kases aparātu programmatūrā, lai samazinātu ar nodokli apliekamo ieņēmumu summu. "Šobrīd ir vērojama tendence, ka palielinās to pārkāpumu skaits, kas saistīti ar kases aparātu lietošanu. VID amatpersonas, veicot kontroles pasākumus, arvien biežāk konstatē gadījumus, kad, izmantojot informācijas tehnoloģiju sniegtās iespējas, notiek iejaukšanās kases aparātu darbībā un tiek samazināts reģistrēto darījumu skaits un gūto ieņēmumu summa," skaidroja VID.

Lai ierobežotu izvairīšanos no nodokļu samaksas, VID ir sagatavojis priekšlikumus grozījumiem normatīvajos aktos.

Ievērojot nevalstisko organizāciju ierosinājumu, ir iesniegts priekšlikums grozījumiem likumā par nodokļiem un nodevām, kas paredz ieviest kases aparātus apkalpojošo dienestu, gan arī pašu kases aparātu sertificēšanu. Atbilstoši likuma deleģējumam Ministru kabinets noteiks kārtību, kādā tiks apliecināta kases aparātu atbilstība normatīvo aktu prasībām, kā arī noteiks institūciju, kas veiks kases aparātu atbilstības pārbaudi. Priekšlikums ir iesniegts likumprojekta "Grozījumi likumā "Par nodokļiem un nodevām""izskatīšanai Saeimā otrajā lasījumā.

Tostarp VID ir sagatavojis un tuvākajā laikā Ministru kabinetā izskatīšanai tiks iesniegti priekšlikumi grozījumiem normatīvajos aktos, kas nosaka kases aparātu tehniskās prasības un lietošanas kārtību.

Sagatavotie grozījumi paredz stingrākas tehniskās prasības kases aparātiem, piemēram, iekļauta prasība, ka kases aparātā nedrīkst atrasties ar kases aparāta nodrošināšanu nesaistīta datortehnikas aparatūra vai programmnodrošinājums, kas nav aprakstīts dokumentācijā. Ir ierosināta prasība, ka kases aparātam ir jānodrošina informācijas par reģistrētajiem darījumiem un reģistrēto darījumu kopsummas saglabāšana un uzkrāšana tā energoneatkarīgajā atmiņā vai fiskālās atmiņas modulī. Valsts ieņēmumu dienests ir sagatavojis precizējumus tehnisko terminu skaidrojumiem un definīcijām. Noteikumu projekts precizē prasības programmatūrai, tai skaitā prasības attiecībā uz rezerves datu uzkrāšanu.

Izmaiņas skars arī prasības kases aparātu lietošanas kārtībai. Ir izteikts ierosinājums mainīt kritēriju hibrīda kases aparāta un kases sistēmas obligātas lietošanas uzsākšanai. Kritērijs tiks saistīts ar darījumu kopsummu, kas reģistrēta kases aparātos konkrētā nodokļu maksātāja struktūrvienībā. Tiks precizēti arī kases aparātu lietotāju un apkalpojošo dienestu pienākumi, arī attiecībā uz kases aparātu reģistrāciju VID un izslēgšanu no reģistra.

Vienlaikus pret jaunajām kases aparātu prasībām iebilduši tirgotāji, norādot, ka to ieviešana prasīs nesamērojami lielas investīcijas, kuras mazie uzņēmumi nevarēs izpildīt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!