Foto: LETA
"Nākamā gada budžets ir Saeimas vēlēšanu gada budžets, bet tajā nav ne piles populisma," uzrunājot Saeimas ārkārtas sēdē deputātus, solīja Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Saeima pirmajā lasījumā trešdien skata nākamā gada valsts budžeta projektu, kuram iesniegti vairāk nekā 20 pavadošo likumprojektu. Kā ierasts, pirms debatēm pirmais uzstājās premjers.

2018. gada valsts budžeta galvenās prioritātes ir veselības aprūpe, demogrāfijas politika un valsts drošība, skaidroja premjers.

Viņš vērsa deputātu uzmanību uz to, ka nākamā gada budžetā valsts aizsardzībai paredzēts novirzīt 2% no iekšzemes kopprodukta. "Tas bija solījums, kuru Latvijas valdība deva saviem rietumu sabiedrotajiem un partneriem jau pirms vairākiem gadiem," norādīja premjers.

Taču nozare, kuru "varētu dēvēt par nākamā gada valsts budžeta prioritārāko prioritāti", ir veselība. Nākamā gada budžetā veselības nozarei ir paredzēts piešķirt vairāk kā vienu miljardu eiro. "Summa ir liela, bet arī nozares vajadzības ir lielas. Spiediens no dažu sociālo partneru puses palielināt veselības budžetu neapsīkst, bet tas ir lielākais, kādu mēs šobrīd varam atļauties," skaidroja Kučinskis.

"Liela nauda ir liela atbildība. To ir jāsaprot gan Veselības ministrijas vadībai, gan visiem nozares iestāžu vadītājiem un arī tās viedokļu līderiem, kuri bieži eksponējās dažādos interneta portālos un preses izdevumos. Krīze veselības aprūpes nozarē nav beigusies, bet iespējas sekmīgi turpināt reformas, līdz ar finansējuma palielinājumu, ir pieaugušas. Sabiedrība gaida pozitīvas pārmaiņas un viņai ir tiesības to darīt," turpināja premjers.

Tāpat Kučinskis apgalvoja, ka šis gads Latvijas tautsaimniecībai līdz šim ir bijis ļoti veiksmīgs, un, ja esošais attīstības temps saglabāsies arī 2018. gadā, būs iespējams runāt par valsts ekonomisko izrāvienu. "Brīžiem atskan balsis, ka Latvijas ekonomika attīstās pārāk strauji un mēs tuvojamies jaunai krīzei. Šīs balsis mēģina atsaukt atmiņā 2008. gada notikumus. Tam ir grūti atrast faktoloģisku pamatu, jo šogad makroekonomikā nav atrodamas lielas attīstības disproporcijas un ekonomikas ievainojamības riski ir zemi," skaidroja Ministru prezidents.

Noslēdzot savu runu, Kučinskis uzsvēra, ka "nākamā gada budžets ir Saeimas vēlēšanu gada budžets, bet tajā nav ne piles populisma. Tāpēc tas ir taisnīgs attiecībā pret visu Saeimā pārstāvēto partiju deputātiem. Zinu, ka jūs esat valstsvīri, kuri prot pieņemt drosmīgus lēmums."

Jau vēstīts, ka nākamā gada valsts konsolidētā budžeta ieņēmumi tiek plānoti 8,751 miljarda eiro apmērā, savukārt izdevumi – 8,952 miljardi eiro. Maksimālais valsts parāds 2018. gada beigās plānots 10,25 miljardu eiro apmērā, iekšzemes kopprodukta (IKP) prognoze 2018. gadam noteikta 28,359 miljardu eiro apmērā.

Savukārt vidēja termiņa budžeta ietvars paredz, ka vispārējās vadības pieļaujamais budžeta deficīts 2018. gadā būs 1%, 2019. gadā 0,9%, bet 2020. gadā 0,4% no iekšzemes kopprodukta. 2018. gadā, kā arī 2020. gadā tiek paredzēta arī fiskālā nodrošinājuma rezerve 0,1% apmērā no iekšzemes kopprodukta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!