Foto: Shutterstock

Kultūras ministrijas (KM) steigā virzītie grozījumi Ministru kabineta noteikumos, paredzot viedtālruņus aplikt ar nodevu, kas būs jāmaksā katram, kurš iegādāsies mobilo telefonu, ir nepamatota, uzskata Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācija (LIKTA).

Kā informēja LIKTA ģenerāldirektors Andris Melnūdris, kā nodevas pamatojums tiek minēts šā gada oktobrī veikts pētījums, kas it kā parāda, ka viedtālruņos notiek legāla satura kopēšana.

LIKTA atzīmēja, ka šis pētījums tika veikts sasteigti, nesaskaņojot to ar sociālajiem partneriem, nozaru asociācijām un patērētājiem kā nodevas faktiskajiem maksātājiem.

Asociācijas ieskatā pētījuma rezultāti nemaz neliecina par šādas nodevas nepieciešamību - tas parāda, ka legālu autordarbu kopēšanu uz viedtālruņiem veic tikai aptuveni 5% no visiem respondentiem, tomēr KM ierosina nesēju nodevu piemērot visiem viedtālruņiem kā preču kategorijai. Līdz ar to nesēju nodevu nāktos maksāt arī tiem 95% viedtālruņu lietotāju, kas kopēšanu uz viedtālruņiem nemaz neveic.

LIKTA prezidente Signe Bāliņa uzsvēra, ka reālajā pasaulē lietotāju paradumi ir mainījušies un legāla satura kopēšana tikpat kā nav aktuāla.

"Kopš pēdējiem šo noteikumu grozījumiem 2012. gadā sperts liels solis tehnoloģiju attīstībā. Ir attīstījušies dažādi mūzikas straumēšanas pakalpojumi, tāpat ir mainījušies arī lietotāju paradumi, arvien vairāk izmantojot mākoņpakalpojumus. Šīs tendences iezīmē virzienu, ka mūzikas un citu darbu un blakustiesību objektu kopēšana tikpat kā vairs nav aktuāla," pauda LIKTA prezidente.

Bāliņa pauda uzskatu, ka nesēja atlīdzības regulējums Latvijā uzlabojams, nevis paplašinot nesēju sarakstu, bet gan pārskatot nesēja atlīdzības sistēmu konceptuāli, pārredzamā nākotnē atceļot to un veicinot jaunus veidus, kā tiesību īpašniekiem saņemt atlīdzību par savu darbu izmantošanu.

Asociācijā norādīja, ka KM virzītie grozījumi jau ir iegājuši noslēguma fāzē, un paredzēts, ka tie stāsies spēkā 2021. gada martā, tomēr, pēc LIKTA domām, jaunas nodevas ieviešana Covid-19 pandēmijas laikā noteikti neveicinās ātrāku krīzes pārvarēšanu.

Kā ziņots, ar datu nesēju atlīdzību (DNA) apliekamo iekārtu sarakstā plānots iekļaut mobilos tālruņus, informēja Kultūras ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Lita Kokale.

Viņa pavēstīja, ka noslēguma fāzē nonākuši grozījumi Ministru kabineta (MK) noteikumos par tukšo materiālo nesēju un reproducēšanai izmantojamo iekārtu atlīdzības lielumu un tās iekasēšanas, atmaksāšanas, sadales un izmaksas kārtību, kas reglamentē DNA noteikšanu iekārtām un datu nesējiem, ja šie datu nesēji pieļauj ierakstu un kopēšanas funkcijas. Grozījumi paredz mainīt to datu nesēju sarakstu, uz kuriem attiecas DNA, iekļaujot tajā arī mobilos tālruņus.

Latvijas Izpildītāju un producentu apvienības (LaIPA) izpilddirektore Liena Grīna norādīja, ka DNA ir neliels, vienreizējs maksājums, kuru šīs iekārtas pircējs maksā autoriem, izpildītājiem, producentiem, aktieriem, filmu producentiem par atļauju kopēt privātām vajadzībām autordarbus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!