Foto: Pixabay

Finanšu ministrijas izveidotā infografikā tiek skaidrots, kur nonāk katrs cents no viena nodokļos samaksātā eiro.

Kā vēstīts, Saeima galīgajā lasījumā ir apstiprinājusi nākamā gada valsts budžeta likumu. 2022. gada valsts konsolidētā budžeta ieņēmumi plānoti 10,696 miljardu eiro, savukārt izdevumi – 12,439 miljardu eiro apmērā.

Latvijas iedzīvotāji ikdienā maksā dažādus nodokļus, sākot no pievienotās vērtības nodokļa, veicot pirkumus veikalā, līdz akcīzes nodokļiem par degvielas iegādi.

Vairāk nekā trešdaļa jeb 37,1 cents no viena nodokļos samaksātā eiro 2022. gadā tiks novirzīts iedzīvotāju sociālajai aizsardzībai jeb tādiem izdevumiem kā iedzīvotāju slimības, invaliditātes, vecuma, ģimenes un bezdarbnieku pabalsti. Veselībai no viena nodokļos samaksātā eiro nākamajā gadā tiks novirzīti 12,4 centi.

Izglītībai, zinātnei, sportam un kultūrai no viena nodokļos samaksātā eiro tiek novirzīti 8,5 centi, valsts aizsardzībai – 6,1 cents, bet sabiedriskajai kārtībai un drošībai tiek novirzīti 5,3 centi. Tāpat no viena nodokļos samaksātā eiro 14,6 centi tiek piešķirti dotācijām pašvaldībām un nodokļiem pašvaldībām, savukārt ekonomiskajai darbībai, tai skaitā satiksmei un lauksaimniecībai 7,4 centi un 0,6 centi tiek vides aizsardzībai. Valsts parāda apkalpošanai un iemaksām Eiropas Savienības budžetā novirzīti 4,2 centi. 1,1 cents tiek Prezidenta kancelejai, Saeimai, Ministru kabinetam un ministrijām, savukārt 2,7 centi paredzēti pārējiem izdevumiem, tai skaitā diplomātiskajām misijām ārvalstīs un līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!