Foto: RIA Novosti/Scanpix

Kamēr nav izdevies nonākt pie pozitīva rezultāta iekšlietu sistēmas darbinieku apavu iepirkumā, kura dēļ policisti un robežsargi gatavojas tuvākajos mēnešos augstos Eiropas viesus lidostā sagaidīt basām kājām vai pastalās, Valsts policija atradusi pagaidu risinājumu un nolēmusi bez iepirkuma konkursa par 40 000 eiro nopirkt 500 ziemas zābaku pārus, vēsta raidījums "LNT Ziņu TOP 10".

Uniformu un apavu bezmaksas piešķiršana iekšlietu sistēmas darbiniekiem ir valsts pienākums, bet jau divus gadus policisti, robežsargi un cietumu darbinieki kurpes un zābakus pērk paši.

Ministrijas Nodrošinājuma valsts aģentūras pērnā gada maijā izsludinātais iepirkums, kurā bija paredzēts uz trim gadiem par 1,6 miljoniem eiro iegādāties 10 500 pāru kurpju, 900 gumijas zābakus, 3500 pāru vissezonas zābaku un 19 000 darba zābakus, apstājies, jo par izvēlēto uzvarētāju saņemta konkurenta sūdzība.

Protestējot pret absurdo situāciju, kad pašiem no savas jau tā mazās algas jāpērk darba apavi, iekšlietu sistēmas darbinieki plāno Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē augstos viesus lidostā "Rīga" sagaidīt basām kājām vai pastalās. Latvijas Iekšlietu darbinieku arodbiedrība (LIDA) jau esot apzinājusi pirmos 20 policistus un robežsargus, kuri gatavi to darīt janvārī un februārī.

LIDA priekšsēdētājs Armands Augustāns par patlaban atrasto risinājumu ir skeptisks: "Kas būs tie laimīgie 500 policijas darbinieki, kuri saņems šos apavus? Tā situācija radīs tādu kā diskrimināciju, atšķirīgu attieksmi starp policijas darbiniekiem, jo viens teiks: "Klausies, es arī uz ielas esmu, man arī vajag tos apavus," bet viņš vienkārši neiekļuva tajā bonusā."

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V) gan cer panākt, ka policisti baso kāju akcijā nepiedalīsies un valsti neapkaunos. Viņš sagaida, ka apavu iepirkuma konkurss atkal iekustēsies un apavi pie to valkātājiem nonāks aprīlī. Vaicāts, vai nav kauns, ka policistiem nav jaunu apavu un tie jāpērk pa savu naudu, ministrs norādīja uz problēmām ar piegādes procedūru. "Tas ir Publisko iepirkumu likums, kā dēļ mums ir problēmas un ir aizkavējies šis iepirkums. Persona, kas līdz šim ir vinnējusi konkursā, šoreiz ir zaudējusi, un to pārsūdz," skaidro ministrs.

LIDA savukārt uzskata, ka tajā vainojami juristi, kuri uzrakstījuši brīvi interpretējamu apavu specifikācijas nolikumu. Nodrošinājuma valsts aģentūra noraida pārmetumus. Konkursa apstrīdētājs savā sūdzībā Iepirkumu uzraudzības birojam (IUB) esot norādījis drīzāk uz savu subjektīvo vērtējumu – uzvarētāja apavi šķietot smagnēji, neesot pietiekami eleganti. Aģentūras Iepirkumu nodaļas vadītājas vietniece Ilze Zīberga uzskata, ka sūdzība nav pamatota, jo, pieņemot lēmumu, iepirkuma komisijas locekļi apavus arī testējuši, staigājot mežos un pārbaudot arī mitruma izturību.

Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis atzīst, ka situācija ir nepieņemama, taču "diemžēl mēs esam tādā situācijā, kādā esam, jo visas iespējas pabeigt šo iepirkumu beigušās ar pārsūdzībām". Vaicāts par baskājaino policistu akciju, viņš piekrita, ka "tas nekas smuks un labs nav, bet diemžēl situācija ir tāda, kāda tā ir".

Lai izvairītos no šādām situācijām turpmāk, plānots valdību lūgt mainīt policijas statusu iepirkumu konkursos, lai nebūtu jāiet tradicionāli garais ceļš ar konkursa apstrīdēšanu. Savukārt Nodrošinājuma valsts aģentūra secina, ka vajadzētu atgriezties pie kādreizējās prasības konkursa rezultātu apstrīdētājam vispirms iemaksāt drošības naudu. To zaudētu, ja sūdzība tiktu atzīta par nepamatotu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!