Foto: F64
Pašvaldības pašlaik pienākošos 80% iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) ieņēmumu vietā gatavas to pieprasīt pilnā apmērā, taču arī tad prognozējamais ieņēmumu kritums pašvaldībām nebūs pilnībā nosegts, otrdien, atsaucoties uz Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) padomnieku Māri Pūķi, raksta laikraksts "Diena".

Pašvaldības norādījušas – ja īstenos valdības ieceri par iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) samazināšanu no 25% līdz 20% trīs gadu laikā, pašvaldības prasīs kompensēt iztrūkumu to budžetā, kas pēc pašreizējām aplēsēm nākamgad varētu būt ap 24 miljoniem latu, bet 2014. gadā – ap 78 miljoniem.

"Ir jārunā par proporciju starp sociālajiem maksājumiem un IIN, jo jūtams efekts, piemēram, ēnu ekonomikas ierobežošanā būtu, straujāk mazinot tieši sociālos maksājumus," norādījis Pūķis, kurš valdības iecerē saskata vieglākā ceļa iešanu, atsakoties no asas diskusijas par sociālās apdrošināšanas iemaksām.

Viņš ir skeptisks par to, ka valdības iecerētā IIN mazināšana par vienu procentpunktu nākamgad un par diviem punktiem 2014. un 2015. gadā nodrošinās jūtamu investīciju pieplūdi.

Pašvaldības turpinās aktīvu diskusiju, tajā skaitā arī par IIN un sociālās apdrošināšanas iemaksu proporciju darbaspēka nodokļu struktūrā.

"Mēs šo diskusiju izvērsīsim plašāk, lai kļūda tiktu labota," solījis Pūķis.

Jau vēstīts, ka Saeima pirmajā lasījumā konceptuāli atbalstījusi valdības iesniegtos plānus par pievienotās vērtības nodokļa (PVN) un iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmju samazināšanu, kas paredz PVN standartlikmes samazināšanu no 22% līdz 21% no šā gada 1.jūlija un IIN pamatlikmes pakāpenisku samazināšanu no 25% līdz 20% no 2013.gada 1.janvāra līdz 2015.gadam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!