Foto: Pixabay
Latvijas Transportlīdzekļu tirdzniecības asociācija (LATTA) rosina ieviest transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa (TEN) atlaides, neatkarīgi no tā vai tiek iegādāts jauns vai lietots automobilis, ja pircējs aizvieto esošo ar vismaz 5 gadus jaunāku auto, informē asociācijas pārstāvji.

"Pakļaujoties plašiem sabiedrības iebildumiem Latvijas valdība 2020. gada 9. oktobrī atteicās no transportlīdzekļu reģistrācijas nodokļa ieviešanas. Satiksmes, Finanšu, kā arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijām brāķētais nodokļa piedāvājums nodots pārstrādāšanai. Kā savā ziņojumā mikroblogošanas vietnē "Twitter" norādīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš, "jābūt stimulējošam mehānismam ar ieguvumu videi un sabiedrībai. Esošais piedāvājums to nenodrošina"," teikts LATTA paziņojumā.

LATTA valdes locekļa Alda Čīmas ieskatā Ministru prezidenta izvirzītos uzdevumus var sasniegt, ja ministrijas sāks uzklausīt nozares ekspertu un sabiedrības viedokli.

LATTA rosina ieviest TEN atlaides, neatkarīgi no tā, vai tiek iegādāts jauns vai lietots automobilis, ja pircējs aizvieto esošo ar vismaz 5 gadus jaunāku auto.

Šādā gadījumā aizvietojošā automobiļa īpašniekam tiktu piemērota TEN atlaide 50% apmērā uz tik pilniem gadiem, par cik ir jaunāks aizvietojošais transportlīdzeklis. Turklāt, ja nomainīto novecojušo transportlīdzekli tā īpašnieks pārdotu izvešanai no valsts (eksportā), TEN atlaide tiktu piemērota par vēl papildus 2 gadiem. Latvija nekļūtu par daudzu veco spēkratu pēdējo mājvietu, turklāt pieaugtu eksports, attīstītos tautsaimniecība, uzskata Čīma.

Atsevišķām sociāli mazāk aizsargātām iedzīvotāju kategorijām, tostarp daudzbērnu ģimenēm, personām ar invaliditāti, pensionāriem LATTA piedāvā iepriekšminēto TEN atlaides apmēru palielināt no 50% līdz 75%.

Čīma izsaka pārliecību, ka LATTA ierosinājumu ieviešana iesaistīs Latvijas auto parka atjaunošanā pircējus ar visdažādāko turības līmeni, darot to videi draudzīgāku. Tas būs prātīgāk salīdzinājumā ar šobrīd vērojamo principu - valdības "burkānu" par videi draudzīga auto iegādi var atļauties saņemt tikai daļa iedzīvotāju, savukārt pārējiem paredzēta "pātaga" par vides piesārņošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!