Foto: F64

Latvijā ir katastrofāla nodokļu politika - tikai 10% no valstī reģistrētajiem uzņēmumiem maksā nodokļus, trešdien Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) pārstāvju sapulcē norādīja Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) viceprezidente, nodokļu eksperte Lienīte Caune.

Viņa teica, ka Latvijā ar nodokļu nomaksu ir problēmas ne tikai lauksaimniecības sfērā, bet arī citās nozarēs. "Nodokļu politika valstī ir katastrofāla. Pie tā ir novedusi situācija, ka vieglāk ir krāpties nekā nomaksāt visus nodokļus. Tā ir nenormāla situācija, kas šobrīd notiek valstī," sacīja Caune, piebilstot, ka tikai 20 tūkstoši jeb 10% Latvijā reģistrēto uzņēmumu maksā nodokļus valsts budžetā. Līdz ar to gan politiķiem, gan Valsts ieņēmumu dienestam (VID), gan citām iesaistītajām pusēm jārod iespējas kopīgiem spēkiem apkarot ēnu ekonomiku.

Pēc viņas teiktā, ja valstī netiks sakārtota nodokļu politika, pēc dažiem gadiem Latvijā būs nevis 20 tūkstoši uzņēmumu, kas maksā nodokļus, bet to skaits būs sarucis vēl uz pusi. Piemēram, 30% no tiem, kuriem vajadzētu maksāt solidaritātes nodokli, ir pametuši Latviju vai neuzrāda lielās algas, kas ir ceļš uz nodokļu nemaksāšanu. "Piekrītam, arī mēs visi [uzņēmēji] neesam balti un pūkaini, bet vide un nodokļu politika ir tik ļoti degradēta, ka šeit ir grūti strādāt," atzina LTRK viceprezidente.

VID ģenerāldirektora vietniece nodokļu jomā Dace Pelēkā norādīja, ka pirms diviem gadiem VID sāka izstrādāt ēnu ekonomikas apkarošanas pasākumu plāna projektu un ir iesniedzis Finanšu ministrijai (FM) ieteikumus, kā vienkāršot ēnu ekonomikas apkarošanu un kādus represīvos pasākumus jāveic šajā kontekstā.

Vienlaikus viņa piebilda, ka nepieciešams visām iesaistītajām pusē kopīgi rast risinājumus ēnu ekonomikas apkarošanā. Arī Uzņēmumu reģistram pirms jaunu uzņēmumu reģistrēšanas būtu rūpīgi jāpārbauda, vai komersants nav iesaistīts Pievienotās vērtības nodokļa nemaksāšanas shēmās.

VID ģenerāldirektora vietniece nodokļu jomā pauda, ka lauksaimniecības nozare nav vienīgā jomā, kurā ir problēmas saistībā ar ēnu ekonomiku. Piemēram, problēmas ir arī lietoto automašīnu tirdzniecībā, apsardzes nozarē, taksometru pakalpojumu sniegšanas sfērā, taču VID trūkst kapacitātes, lai visās nozarēs izsekotu, vai nenotiek nelegāla darbība. "Te ir jāskatās uz kaut kādiem lielākiem instrumentiem vai uz politikas maiņu," sacīja Pelēkā, piebilstot, ka jāmeklē cēloņi, kāpēc uzņēmēji dažādās nozarēs izvairās no nodokļu nomaksas.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka ekonomikas īpatsvars pērn Latvijā, pēc "SSE Riga" Ilgtspējīga biznesa centra pētījuma datiem, veidoja 21,3% no iekšzemes kopprodukta (IKP), kas ir par 2,2 procentpunktiem mazāk nekā 2014.gadā. Lielāko ēnu ekonomikas daļu Latvijā veido neuzrādītie ienākumi (44,4%), seko aplokšņu algas (34,9%) un neuzrādītie darbinieki (20,7%).

LOSP ir Latvijas lielākā un nozīmīgākā nacionālā līmeņa lauksaimnieku konsultatīvā padome, kas apvieno 65 lauksaimniecības nozaru un daudznozaru valsts līmeņa nevalstiskās organizācijas un kopumā pārstāv vairāk kā 14 tūkstošu ražojošo lauksaimnieku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!