Foto: Pixabay

Eiropas Komisija (EK) šodien izmaksājusi deviņām Eiropas Savienības dalībvalstīm 14 miljardus eiro SURE finansiālā atbalsta instrumenta otrajā maksājumā, informē EK pārstāvniecība Latvijā.

Atbalsta pasākumu ietvaros Grieķija ir saņēmusi 2 miljardus eiro, Horvātija – 510 miljonus eiro, Itālija – papildu 6,5 miljardus eiro, Kipra – 250 miljonus eiro, Latvija – 120 miljonus eiro, Lietuva – 300 miljonus eiro, Malta – 120 miljonus eiro, Slovēnija – 200 miljonus eiro un Spānija – papildu 4 miljardus eiro.

Šis atbalsts ir ar izdevīgiem nosacījumiem piešķirti aizdevumi un palīdzēs dalībvalstīm novērst pēkšņu publisko izdevumu pieaugumu, kāds var rasties, mēģinot saglabāt nodarbinātību. Konkrētāk, tie palīdzēs segt izmaksas, kas tieši saistītas ar valsts saīsināta darba laika shēmu finansēšanu un citiem līdzīgiem pasākumiem, ko tās ir ieviesušas, reaģējot uz koronavīrusa pandēmiju, tostarp attiecībā uz pašnodarbinātām personām.

Oktobra beigās Itālija, Spānija un Polija ES SURE instrumenta ietvaros jau saņēma kopumā 17 miljardus eiro.

Kad būs veiktas visas SURE izmaksas deviņām valstīm, kuras šodien saņem finansiālo atbalstu, Grieķija būs saņēmusi 2,7 miljardus eiro, Horvātija – 1 miljardu eiro, Itālija – 27,4 miljardus eiro, Kipra – 479 miljonus eiro, Latvija – 192 miljonus eiro, Lietuva – 602 miljonus eiro, Malta – 244 miljonus eiro, Slovēnija – 1,1 miljardu eiro un Spānija – 21,3 miljardus eiro.

Šodienas izmaksa ir ES SURE instrumenta nākamais pasākums pēc sociālās ietekmes obligāciju otrās emisijas, ko raksturo ļoti liela ieguldītāju interese.

Ar SURE instrumentu visām dalībvalstīm var sniegt finansiālu atbalstu līdz pat 100 miljardu eiro apmērā. Līdz šim EK ir ierosinājusi piešķirt finansiālu atbalstu 90,3 miljardu eiro apmērā 18 dalībvalstīm. Nākamās izmaksas tiks veiktas tuvāko mēnešu laikā pēc attiecīgo obligāciju emisijas.

"Otrais vilnis smagi skāris Eiropu. ES ir gatava sniegt atbalstu. Mēs vēlamies pasargāt cilvēkus no vīrusa, kā arī aizsargāt viņu darbvietas, jo krīze ietekmē arī uzņēmumus. Daudzas darbvietas ir pakļautas riskam. Ar SURE mēs mobilizējam līdz pat 100 miljardiem eiro aizdevumos ES valstīm, lai palīdzētu finansēt saīsināta darba laika shēmas. Šī otrā izmaksa 14 miljardu eiro apmērā palīdzēs darba ņēmējiem gūt ienākumus. Tas vēl nav viss," sacījusi Eiropas Komisijas priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena.

"Otrā SURE emisija arī ir guvusi lieliskus panākumus, un esmu gandarīts, ka tā rezultātā iedzīvotāji vairākās mūsu dalībvalstīs saņem krīzes laikā tik ļoti nepieciešamo atbalstu," teicis par budžetu un administrāciju atbildīgais komisārs Johanness Hāns.

"Pēc SURE sociālās ietekmes obligāciju otrās emisijas, kura notika pagājušajā nedēļā un kurā pieprasījums atkal ievērojami pārsniedza piedāvājumu, mēs šodien deviņām ES valstīm izmaksājam 14 miljardus eiro. Šajos laikos, kad tik daudziem Eiropas strādājošajiem un uzņēmumiem iet grūti, esmu lepns, ka EK palīdz uzturēt cerības un gūt atbalstu," teicis Ekonomikas komisārs Paolo Džentiloni.

EK 10. novembrī ES SURE instrumenta ietvaros otro reizi emitēja sociālās ietekmes obligācijas, kuru kopējā vērtība ir 14 miljardi eiro. Emisiju veidoja divi obligāciju laidieni, no kuriem 8 miljardi eiro ir atmaksājami 2025. gada novembrī, bet 6 miljardi eiro – 2050. gada novembrī. Emisija ir guvusi milzīgu atsaucību kapitāla tirgos, un pieprasījums pēc obligācijām attiecīgi 13 un 11,5 reizes pārsniedza piedāvājumu par 5 un 30 gadu laidienu, kā rezultātā abu obligāciju laidienu gadījumā bija iespējams panākt izdevīgus cenu noteikumus. Nosacījumi, ar kādiem EK aizņemas līdzekļus, tiek tieši nodoti tālāk saņēmējām dalībvalstīm.

Obligācijām, ko ES emitē SURE instrumenta ietvaros, piešķirts sociālo obligāciju marķējums. Minētais satvars ieguldītājiem dod pārliecību, ka piesaistītie līdzekļi kalpos patiesi sociālam mērķim.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!