Foto: LETA

Laiks, kas uzņēmumiem Latvijā jāveltī nodokļu saistībām, ir 168,5 stundas, kas pakāpeniski mazinās, taču joprojām ir krietni vairāk nekā citās Baltijas valstīs un vidēji Eiropā, kur tā ir 161 stunda, liecina kompānijas "PwC" un Pasaules Bankas Grupas veidotais pārskats par nodokļu nomaksu.

Lietuvā saistību laiks ir 95 stundas, savukārt Igaunijā – 50 stundu. Taču maksājumu skaits Latvijā tikai septiņi, Lietuvā tie ir desmit, bet Igaunijā – astoņi maksājumi.

Latvijā, salīdzinot ar pārējām Baltijas valstīm, ir šķietami zemākais kopējais nodokļu un iemaksu apmērs –38,1%, kamēr Lietuvā tie ir 42,6%, bet Igaunijā – 47,8%.

"PwC" Nodokļu konsultāciju vecākā vadītāja Agate Zīverte stāstīja, lai arī Latvijā nodokļu slogs procentuālā izteiksmē pēc izmantotās metodoloģijas ir vismazākais, tas lielā mērā skaidrojams ar sociālā nodokļa sloga sadalījumu starp darba devēju un darba ņēmēju. "Kopējais slogs, saskaitot darba devēja un darba ņēmēja nodokļu apmēru, rezultātu Baltijas valstīs padarītu krietni līdzīgāku," viņa piebilda.

Vienlaikus pētījumā secināts, ka Eiropas valstu mērogā Baltija ir līdere attiecībā uz efektivitāti, laiku un procesiem, kas saistās ar nodokļu atgūšanu.

"Latvijā algas nodokļi prasa vislielāko darba apmēru to aprēķināšanai, taču vienlaicīgi kopējais maksājumu skaits nav liels. Tas liek domāt, ka algas nodokļu piemērošanas sistēma ir sarežģīta un tāpēc neefektīva, ko būtu vērts pārskatīt," sacīja "PwC" eksperte.

Pētījumā uzsvērts, ka to valstu nodokļu administrācijas, kuras ir ieviesušas tehnoloģiskus risinājumus, rada būtiskas priekšrocības klientiem.

"PwC" Nodokļu atbilstības un grāmatvedības nodaļas vadītāja Ilze Palmbaha skaidroja, ka pētījuma rezultāti visā pasaulē apliecina tehnoloģiju ieviešanas un izmantošanas nozīmi - tās būtiski uzlabo nodokļu administrācijas un uzņēmumu sadarbību un saistību ātrumu.

"Lai Latvija uzlabotu saistību izpildes laika rādītāju, kas ir krietni ilgāks nekā Igaunijā vai Lietuvā, Valsts ieņēmumu dienestam (VID) ir jāturpina darbs pie elektroniskās deklarēšanās sistēmas tālākas automatizācijas un jāveicina aktīvāka sadarbība starp VID un uzņēmējiem," teica Palmbaha.

Pētījumu "Paying Taxes" 14 gadus veic Pasaules Banka sadarbībā ar "PwC". Pētījuma mērķis ir salīdzināt kopējo nodokļu slogu, laiku, kas nepieciešams, lai sagatavotu, iesniegtu un veiktu galveno nodokļu nomaksu, kā arī mērķis ir salīdzināt nodokļu maksājumu skaitu un biežumu 190 valstīs. Pētījuma objekts ir prototipa uzņēmums.

Pētījuma uzdevums ir vērtēt, kā prototipa uzņēmuma maksājamais nodokļu apmērs un saistību slogs, arī Latvijā izskatās salīdzinoši uz citu valstu fona. Viens prototipa uzņēmums un vienota metodoloģija ir nepieciešami, lai visu šo valstu dati būtu savstarpēji salīdzināmi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!