Foto: Pixabay

Līdz 2020. gada decembrim Latvijā ir noslēgti līgumi par investīciju projektu īstenošanu 3,68 miljardu eiro apjomā, informē finanšu ministrs Jānis Reirs.

Tas veido 83% no 4,4 miljardiem eiro – 2014.-2020. gada plānošanas perioda darbības programmā paredzētā ES finansējuma.

Pēdējo mēnešu laikā sperti būtiski soļi ES fondu jaunā, 2021.–2027. gada, plānošanas perioda, investīciju plāna izstrādē un saskaņošanā.

Pamatojoties uz prognozi, nākamo septiņu gadu laikā Latvija kopumā saņems vairāk nekā desmit miljardus eiro ES finansējuma grantu formā, jeb atbalstā, kas Latvijai nebūs jāatmaksā. Lielāko daļu jeb 4,24 miljardus eiro no Latvijai pieejamā ES finansējuma veidos Kohēzijas politikas fondu piešķīrums, kuru galvenais mērķis ir izlīdzināt ekonomiskās atšķirības starp ES dalībvalstīm. Tradicionāli nozīmīgs finansējuma apjoms paredzēts arī lauksaimniecības sektora atbalstam, kopumā ap 3,4 miljardiem eiro.

ES Atveseļošanas un noturības mehānismā Latvijai potenciāli būs pieejami apmēram divi miljardi eiro, kas primāri novirzāmi reformu īstenošanai, kā arī ekonomikas zaļajai un digitālajai transformācijai.

Papildus Latvijai tiek paredzēts finansējums 191 miljona eiro apmērā Taisnīgas pārkārtošanas fonda ietvaros. Šī fonda mērķis ir nodrošināt atbalstu reģioniem un nozarēm, kurus īpaši skars pakāpeniska atteikšanās no fosilo resursu izmantošanas.

2021. gadā Latvijas interesēs ir maksimāli izmantot visas papildu finansējuma iespējas – gan REACT-EU, gan Atveseļošanas un noturības mehānismu sinerģijā ar ES fondu investīcijām, uzsver Reirs.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!