Foto: LETA

Patlaban Latvijā ir reģistrēti vairāk nekā 50 000 mikrouzņēmumu nodokļa (MUN) maksātāju, un to apgrozījums šogad bijis 327,3 miljoni eiro, liecina Finanšu ministrijas (FM) informācija.

Šā gada 1. janvārī Latvijā bija reģistrēti 49 302 MUN maksātāji, un to skaits, salīdzinot ar 2015. gada 1. janvāri, ir palielinājies par 9281 nodokļa maksātāju jeb 23,2%. Šā gada 25. oktobrī skaits ir sasniedzis 50 771.

Atbilstoši Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu informācijas sistēmā esošajai informācijai ar 2015. gada 31. decembri MUN statusu, pārejot uz vispārējo nodokļu maksāšanas režīmu, zaudēja 1208 nodokļu maksātāji. Savukārt, izbeidzot savu darbību, 2015. gadā MUN maksātāja statusu zaudēja 4386 nodokļa maksātāji. Salīdzinot ar 2014.gadu, izslēgto MUN maksātāju skaits palielinājies par 1400 nodokļa maksātājiem jeb 46,9%.

FM skaidroja, ka MUN maksātāja statusu zaudē, ja nodokļu maksātāji, kuri atbilstoši MUN likumam mainīja izraudzīto MUN maksātāja statusu vai neizpildīja kādu no likuma nosacījumiem un zaudēja MUN maksātāja statusu ar nākamo taksācijas periodu. Tāpat MUN maksātāji zaudējuši statusu, jo attiecīgā gadā laikā tika izslēgti no Uzņēmumu reģistra, vai saimnieciskās darbības veicēji, kuri taksācijas perioda laikā pārtrauca savu saimniecisko darbību.

FM piebilda, ka, iesniedzot MUN deklarācijas par 2015. gada pēdējo ceturksni, kuru iesniegšanas termiņš ir 2016. gada 15. janvāris, nodokļu maksātāju skaits, kas 2016. gadā zaudēs iespēju strādāt kā MUN maksātājiem, pārsniedzot likumdošanā noteiktos ierobežojumus, palielināsies.

Atbilstoši VID Nodokļu informācijas sistēmā esošajai informācijai šā gada 1. janvārī 3201 nodokļu maksātājs ir pārreģistrējies no vispārējā nodokļu maksāšanas režīma uz MUN maksāšanas režīmu. Salīdzinot ar 2015. gada 1. janvāri, pārreģistrējušos nodokļa maksātāju skaits palielinājies par 1306 nodokļu maksātājiem jeb 68,9%.

Biežāk nodokļu režīmu mainīja nodokļu maksātāji, kuru pamatdarbības veids ir pārējo individuālo pakalpojumu sniegšana un mežsaimniecība un mežizstrāde. 18 608 jeb 37,7% no reģistrētajiem MUN maksātājiem ir fiziskas personas, bet 30 793 jeb 62,3 % ir juridiskas personas. 28,9% no MUN maksātājiem - fiziskajām personām - 2015. gadā kaut vienu mēnesī bija nodarbinātie pie vispārējā nodokļu maksāšanas režīmā strādājoša nodokļu maksātāja un viens procents 2015. gadā kaut vienu mēnesī bija reģistrēti kā pašnodarbinātas personas.

FM arī norāda, ka darba ņēmēju skaitam pie MUN maksātājiem ir tendence palielināties un 2016. gada otrajā ceturksnī, salīdzinot ar 2013. gada pirmo ceturksni, tas ir palielinājies par 58,6%. Tomēr pieauguma temps, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu, samazinās.

Viens darba ņēmējs var būt darba attiecībās ar vairākiem MUN maksātājiem, un 2015. gada deviņos mēnešos no visiem darba ņēmējiem 9,4% bija vismaz vienu mēnesi darba attiecībās ar vairākiem MUN maksātājiem. Piemēram, viens darba ņēmējs 2015.gada deviņos mēnešos vienlaicīgi bija darba attiecībās vidēji ar 28 MUN maksātājiem. Gadījumu skaits, kad viens darba ņēmējs ir darba attiecībās vienlaicīgi ar lielu skaitu MUN maksātāju, nav ļoti liels - 2015. gada deviņos mēnešos vidēji pie desmit un vairāk MUN maksātājiem vienlaicīgi bija nodarbināti 19 darba ņēmēji.

Savukārt darba ņēmēji, kas ir darba attiecībās ar MUN maksātāju, vienlaicīgi var būt nodarbināts arī pie nodokļu maksātāja, kas darbojas vispārējā nodokļu maksāšanas režīmā. Aplūkojamā periodā vērojama tendence šādu darba ņēmēju īpatsvaram samazināties. 2016. gada pirmajā pusgadā vidējie mēneša ienākumi darba vietā pie MUN maksātāja bija 499 eiro.

2016. gada trīs ceturkšņos MUN ir iekasēti 46,8 miljoni eiro, kas ir par 3,6 miljoniem eiro jeb 8,4% vairāk nekā 2015.gada pirmajos trīs ceturkšņos. MUN ieņēmumu viļņveidīgā tendence pa ceturkšņiem skaidrojama ar MUN statusa izmaiņām, kā arī ekonomikas tendencēm, jo gada beigās vērojama lielāka ekonomiskā aktivitāte nekā sākumā, tādējādi palielinās apgrozījums, no kura tiek maksāts nodoklis. Tādējādi ņemot vērā, ka MUN par pēdējo ceturksni maksā nākamā gada sākumā, tad lielākie ieņēmumi ir pirmajā ceturksnī, bet otrajā ceturksnī ir straujš ieņēmumu samazinājums.

Kopējos MUN ieņēmumos 2015. gadā 24,1% nodrošināja MUN maksātāji, kuru pamatdarbības veids ir juridiskie un grāmatvedības pakalpojumi, specializētie būvdarbi vai datorprogrammēšana, konsultēšana un saistītas darbības. Arī 2013. un 2014. gadā minētie nodokļu maksātāji nodrošināja lielākos MUN ieņēmumus.

FM informācija liecina, ka 2016. gada pirmajā pusgadā MUN maksātāji ir deklarējuši apgrozījumu 327,3 miljonu eiro apmērā, kas, salīdzinot ar 2015. gada pirmo pusgadu, ir par 25,1 miljonu eiro jeb 8,3% vairāk. Šo nodokļu maksātāju aprēķinātais MUN šā gada pirmajā pusgadā ir 29,6 miljoni eiro, kas ir par 2,3 miljoniem eiro jeb 8,3% vairāk nekā iepriekšējā gada atbilstošajā periodā.

Kā ziņots, Saeima trešdien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Mikrouzņēmumu nodokļa likumā, noraidot priekšlikumus ilgāk saglabāt šo režīmu.

Likuma izmaiņas paredz, ka esošajiem mikrouzņēmuma nodokļa maksātājiem, kas vēlēsies turpināt saimniecisko darbību pēc 2018. gada 31. decembra, līdz 2018. gada 15. decembrim būs jāreģistrējas par uzņēmumu ienākuma nodokļa vai iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātāju.

Trešdien pie Saeimas vairāk nekā 250 cilvēki piedalās piketā ar mērķi atturēt deputātus no lēmuma likvidēt mikrouzņēmumu nodokli (MUN).

Jau ziņots, ka Saeima trešdien galīgajā lasījumā pieņēma Jaunuzņēmumu darbības atbalsta likumprojektu. Jaunā likuma mērķis ir ieviest atbalsta programmas jaunuzņēmumiem un tādējādi veicināt to veidošanos Latvijā. Koncepcijā norādītais sasniedzamais mērķis paredz ik gadu reģistrēt 20 uzņēmumus un piesaistīt 120 augsti kvalificētus darbiniekus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!