Foto: PantherMedia/Scanpix

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP), Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācija (LVRA) un Latvija Pensionāru federācija (LPF) vērsusies pie Latvijas vadošajām partijām ar aicinājumu atbalstīt samazinātā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) piemērošanu pārtikai un sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumiem.

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) sabiedrisko attiecību speciāliste Krista Garkalne atgādina, ka jau ilgstoši par šo jautājumu ir diskutēts dažāda līmeņa debatēs un darba grupās, bet konkrēts lēmums vēl joprojām valdības līmenī nav pieņemts.

Nevalstiskās organizācijas ir izskatījušas partiju priekšvēlēšanu piedāvājumus un secinājušas, ka lielākā daļa vadošo partiju solījumos ir iekļauta prasība par jaunas samazinātas PVN likmes subjekta ieviešanu. Izņēmums ir "Vienotība" un Nacionālā apvienība.

Nevalstisko organizāciju pārstāvji aicina arī šīs partijas izprast šī jautājuma būtisko nozīmi, jo, ņemot piemēru no vairākuma Eiropas Savienības dalībvalstu, arī Latvijai ir visas iespējas noteikt pazeminātu PVN likmi visiem pārtikas produktiem vai arī noteiktām pārtikas grupām, piemēram, veselīgiem un uzturā ieteicamajiem pārtikas produktiem, kā arī sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumiem, norāda Garkalne.

Organizācijas uzsver, ka PVN samazināšana radītu cenu samazinājumu pārtikas preču tirdzniecības un sabiedriskās ēdināšanas jomā, veicinātu patēriņa kāpumu, kā rezultātā pakāpeniski pieaugtu arī nodarbinātība sabiedriskās ēdināšanas un tirdzniecības jomā, un veicinātu maznodrošināto iedzīvotāju pirktspēju. Tāpat tas uzlabotu uzņēmējdarbības vidi un samazinātu cenu kropļojumus, kuri veidojas ēnu un nelegālās ekonomikas ietekmē. Turklāt būtu iespējams palielināt legāli strādājošo un par PVN maksātājiem reģistrēto Latvijas uzņēmumu konkurētspēju. Tāpat tas samazinātu cenas sabiedriskās ēdināšanas sektorā, kas veicinās pieprasījumu, kas savukārt ļaus uzņēmējiem radīt jaunas darbavietas, kā rezultātā palielināsies ne tikai nodarbināto skaits, bet arī ieņēmumi sociālajā budžetā, norādīts LOSP, LPF un LVRA paziņojumā.

Lai valsts budžetā neveidotos iztrūkums, neiegūtos ieņēmumus no samazinātās PVN likmes būtu iespējams iekasēt no citiem nodokļiem, piemēram, no nekustamā īpašuma nodokļa vai arī ceļot PVN likmi preču kategorijās, kas nav pirmās nepieciešamības, kā arī iedzīvotāju ienākuma nodokļa un sociālā nodokļa palielinoties nodarbināto skaitam, uzskata organizācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!