Foto: LETA

Apgalvojums, ka Latvijā ir trešā konkurētspējīgākā nodokļu sistēma Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) valstīs, neiztur kritiku, turklāt šādi rezultāti nav iegūti pašas OECD "jaunākā "Starptautiskā nodokļu konkurētspējas indeksa" pētījumā, kā izskanējis medijos, portālu "Delfi" informēja Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) preses pārstāve Sana Stūre.

Iepriekš izskanējušie rezultāti ir kādas ASV bāzētas organizācijas iegūti. Organizācija, kur atrodama vietnē "www.taxfoundation.org", savu pētījumu acīmredzot ir veikusi pēc savas, iespējams, unikālas, taču citur reti pielietotas metodoloģijas, skaidro LDDK.

Pētījumā, kas izsaucis samērā plašu publicitāti Latvijā un arī ironiskus komentārus internetā, salīdzinātas OECD dalībvalstu nodokļu sistēmas, taču to nav veikusi pati OECD. LDDK norāda, ka šie rezultāti atšķiras no citos pētījumos iegūtajiem, kā arī ir pretrunā ar Latvijas uzņēmēju praktiskajā darbībā iegūto pieredzi.

LDDK uzskata, ka Latvijā nodokļu politikas jomā nesenā pagātnē pieņemti lēmumi, kas nelabvēlīgi ietekmē gan ekonomiskās attīstības tempus, gan valsts konkurētspēju. Tieši tāpēc ir panākta vienošanās ar valdību par nepieciešamību strādāt pie jaunas, konkurētspējīgas un prognozējamas nodokļu politikas, lai nodrošinātu nodokļu maksātāju skaita pieaugumu un investīciju apjoma palielināšanos.

"Tikai izstrādājot un ieviešot patiešām konkurētspējīgu nodokļu sistēmu, Latvijai vairs nevajadzēs lepoties ar rezultātiem, kas iegūti, izmantojot retas metodoloģijas, bet mūsu nodokļu sistēma tiks augstu novērtēta patiešām autoritatīvos pētījumos," paziņoja LDDK.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!