Ja Saeima ceturtdien atbalstīs atsevišķu deputātu lēmumu par 50% paaugstināt akcīzes nodokli alum, tad tuvākajā nākotnē darbinieku skaits alus nozarē var sarukt par aptuveni 30%, portālu "Delfi" informēja Latvijas Alus darītāju savienības izpilddirektors Pēteris Liniņš.

Īpaši tas skars iedzīvotājus Latvijas reģionos, viņš minēja.

Saskaņā ar Liniņa teikto akcīzes nodoklis alum pēdējo trīs gadu laikā ir pieaudzis par 45%, ko nozare ir spējusi pārdzīvot, jo likmes celšana bija pakāpeniska. Taču tagad plānotais pieaugums par 50% jau viena gada laikā daudzām alus darītavām var būt nepanesams.

"Atsevišķu politiķu rīcība ir pilnīgi destruktīva, jo apdraud alus nozares pastāvēšanu ilgtermiņā. Ņemot vērā, ka alus nozare jau vairākus gadus balansē uz rentabilitātes robežas, jo vietējais patēriņš krītas, straujš akcīzes pieaugums faktiski piespiedīs daļai alus darītavu atlaist darbiniekus, bet daļai mazo reģionālo darītavu izvērtēt vispār savu pastāvēšanu," klāstīja Liniņš, vēršot uzmanību arī uz citu valstu pieredzi.

Pašlaik Latvijas alus nozarē strādā aptuveni 1500 darbinieku, neskaitot saistītās nozares.

Jau ziņots, ka nākamgad akcīzes nodokli alum cels straujāk, nekā iepriekš plānots.

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas atbalstu guvušie priekšlikumi paredz akcīzes nodokli alum (par 100 litriem) jau nākamgad kāpināt līdz 6,8 eiro par katru absolūtā spirta tilpumprocentu iepriekš plānoto 5,6 eiro vietā, savukārt 2019. gadā – 7,4 eiro un 2020. gadā – 8,1 eiro, paredz komisijā atbalstu guvušie priekšlikumi.

Savukārt akcīzes nodoklis pārējiem alkoholiskajiem dzērieniem tika atstāts iepriekš plānotajā apjomā: 2018. gadā tas būs 1670 eiro apmērā par 100 litriem absolūtā spirta, 2019. gadā – 1840 eiro un 2020. gadā jau 2025 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!