Foto: LETA

Saeima pirmdien ārkārtas sēdē galīgajā lasījumā atbalstīja jauna nodokļa ieviešanu lielāku algu saņēmējiem, portāls "Delfi" uzzināja parlamenta sēdē.

Solidaritātes nodokļa likuma projekts paredz, ka no 2016. gada personas, kuru atalgojums pārsniegs valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas "griestus" - šogad tie ir 48,6 tūkstoši eiro gadā jeb aptuveni 4000 eiro mēnesī, - maksās jauno nodokli.

Ieviešot šo nodokli, iecerēts mazināt darbaspēka nodokļu regresivitāti, jo līdz šim ieviestās nodokļu izmaiņas attiecībā uz darba ņēmējiem vienādi skārušas pilnīgi visus nodarbinātos.

Paredzēts, ka solidaritātes nodokļa likme būs līdzvērtīga valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām (VSAOI) - pašlaik vispārējā gadījumā kopējā likme ir 34,09%, no kuras 23,59% maksā darba devējs, bet 10,5% - darba ņēmējs.

"Jaunais nodoklis novērstu tādu nevienlīdzību, ka minimālās algas saņēmējam ir teju tāds pats nodokļu slogs (procentos) kā personai, kuras ienākumi no darba algas ir vairāk kā 120 tūkstoši eiro gadā," iepriekš norādīja Finanšu ministrijā (FM).

Saskaņā ar FM aplēsēm jaunais nodoklis būs jāmaksā vien aptuveni 4,7 tūkstošiem no visiem 0,8 miljoniem strādājošo.

Ieviešot solidaritātes nodokli, nākamā gada budžetā plānots gūt papildu ieņēmumus 40,9 miljonu eiro apmērā.

Solidaritātes nodokli personām, kuru iemaksu objekta apmērs ir pārsniedzis VSAOI maksimālo apmēru, vienu reizi mēnesī aprēķinās Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra. Faktiski samaksāto nodokli no 2016. gada janvāra līdz jūnijam Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra budžetā ieskatīs līdz nākamā gada 15. oktobrim, bet pēc tam - katrā mēnesī samaksātais nodoklis tiks pārskaitīts līdz pārskata mēnesim sekojošā trešā mēneša 15. datumam.

Jau vēstīts, ka pret jauno nodokli aktīvi iebilst darba devēji un uzņēmēji, norādot, ka tas ir pretrunā ar parakstītajām stratēģijām, kā arī "iznīcina jebkādu vēlmi radīt Latvijā augstas pievienotās vērtības darba vietas ar vidēju un augstu atalgojumu".

Solidaritātes nodokļa likums stāsies spēkā 2016. gada 1. janvārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!