Foto: LETA

Uzņēmējus satrauc virkne nākamā gada budžeta pakā ietvertie priekšlikumu, kas varētu mazināt biznesa konkurētspēju, tāpēc uzņēmēju biedrības Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) padome lēmusi aicināt uz tikšanos premjeru Māri Kučinski (ZZS) un koalīcijas pārstāvjus, lai pārrunātu nākamā gada budžeta veidošanu.

Kā portālu "Delfi" informēja LTRK pārstāve Rūta Grikmane, šobrīd nav atrisināts jautājums par mazā biznesa regulējumu un solidaritātes nodokli.

Vienlaikus uzņēmējus satrauc virkne nākamā gada budžeta pakā ietverto priekšlikumu, kas mazinās biznesa konkurētspēju, jo vairāki priekšlikumi liecina par papildu izmaksām dažādās jomās, norādīja Grikmane.

LTRK padomes locekļi arī pauda neizpratni par to, kāpēc netiek pārskatīti valsts kopējie izdevumi, bet liktas cerības uz papildu ieņēmumiem, lai gan Latvijas ekonomikas izaugsme paredzama neliela un uzskatāma par stagnējošu.

"Mūs uztrauc samērā vieglprātīgā attieksme plānojot budžetu, jo ir skaidrs, ka uzņēmēji jau tagad ar grūtībām spēj nomaksāt nodokļus, eksports samazinās un investīcijas neieplūst. LTRK uzskata, ka daudz atbildīgāk jāpārskata izdevumu sadaļa, atsakoties no visa liekā," skaidroja LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš.

LTRK padomes locekļi arī norādīja, ka nav skaidrs, kāpēc valsts budžeta izdevumu pieaugums tiek plānots tik liels, kā arī tas, no kurienes līdzekļi radīsies, ņemot vērā to, ka Latvijas konkurētspēja reģionā jau ir būtiski apdraudēta.

Vēstīts, ka nākamā gada valsts konsolidētā budžeta ieņēmumi tiek plānoti 8,066 miljardu eiro apmērā, savukārt izdevumi – 8,367 miljardi eiro.

Salīdzinot ar 2016. gada budžetu, budžeta ieņēmumi nākamgad pieaugs par 664 miljoniem eiro jeb gandrīz 9%, bet budžeta izdevumi – par 681 miljonu eiro jeb 8,9%.

Prognozētā ekonomikas izaugsme 2017. gadā ir 3,5%,

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!