Foto: F64
Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes (NTSP) sēdē ceturtdien panākta vienošanās lūgt Finanšu ministriju (FM) izvērtēt sociālo partneru priekšlikumu par selektīvu PVN likmju mazināšanu, portālu "Delfi" informēja Valsts kancelejas Komunikācijas departamentā.

Sociālie partneri ieteikuši apsvērt selektīvu PVN samazināšanu jeb nodokļa likmes mazināšanu atsevišķām preču grupām - siltumenerģijai, elektroenerģijai un gāzei.

Savukārt darbaspēka nodokļus, pēc sociālo partneru domām, būtu jāmazina, vienlaikus ieviešot "veselības maksājumu", sasaistot iespējas saņemt valsts apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus ar nodokļu nomaksu, kā arī noteikt nodokļu atvieglojumus ģimenēm ar bērniem.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) gan NTSP uzsvēris, ka nodokļu izmaiņām jāsekmē inflācijas ierobežošana un Māstrihtas kritēriju sasniegšana līdz 2014.gadam, kas nodrošinātu iespējas ieviest Latvijā eiro.

NTSP dalībpuses vienojās lūgt FM izvērtēt sociālo partneru priekšlikumu par selektīvas PVN likmju samazināšanas fiskālo efektu un iesniegt ziņojumu Ministru kabinetā, kā arī izskatīt iespējas sasaistīt valsts nodrošināto veselības aprūpes pakalpojumus ar iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmēm jūlija NTSP sēdē.

Līdztekus tam NTSP dalībpuses apsprieda sociālo partneru priekšlikumus par iespēju sekmēt legālo nodarbinātību un ierobežot "ēnu ekonomiku", atbalstot uzņēmumus, kur noslēgti koplīgumi un nosakot nodokļu atvieglojumus darba devēju finansētai darbinieku izglītībai, veselības aprūpei un sociālajam atbalstam.

FM speciālisti norādījuši, ka jau pašreizējais normatīvais regulējums ļauj darba devējiem saņemt nodokļu atlaides par konkrētām izdevumu pozīcijām, kā arī apliecināja savu atbalstu koplīgumu slēgšanai, jo koplīgumi starp darbiniekiem un darba devējiem veicina ekonomisko izaugsmi un samazina "ēnu ekonomiku".

Valdība un sociālie partneri vienojās izveidot darba grupu sociālo partneru priekšlikumu izvērtēšanai un atkārtoti diskutēt par šo jautājumu NTSP sēdē pēc trim mēnešiem.

Jau vēstīts, ka FM piedāvāja no šā gada 1.jūlija samazināt PVN likmi no pašreizējiem 22% līdz 21%. Savukārt IIN likmi no 2013. gada 1.janvāra rosināts samazināt no pašreizējiem 25% līdz 24%, bet līdz 2015.gadam turpināt to samazināt līdz 20%.Vēl piedāvāts no 2013. gada 1.jūlija paaugstināt ar IIN neapliekamo minimumu.

Valdības koalīcijā pagaidām nav vienprātīgs atbalsts FM piedāvātajām nodokļu izmaiņām.

Nacionālā apvienība "VL-TB/LNNK" aicinājusi piemērot pazemināto PVN likmi atsevišķām pārtikas preču grupām. Savukārt Reformu partijai prioritāra ir darbaspēka nodokļa samazināšana par pieciem procentpunktiem nākamo trīs gadu laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!