Foto: Shutterstock

Mazajām alus darītavām plāno atvieglot samazinātā akcīzes nodokļa likmes piemērošanu, paredz Finanšu ministrijas (FM) rosinātie grozījumi kārtībā, kādā piešķirams patstāvīgas mazās alus darītavas statuss un piemērojama akcīzes nodokļa likme patstāvīgo mazo alus darītavu saražotajam alum.

Patlaban likums par akcīzes nodokli paredz, ka patstāvīgo mazo alus darītavu saražotajam alum par 100 litriem par katru absolūtā spirta tilpumprocentu nodokli aprēķina par vienā kalendāra gadā saražotajiem pirmajiem 10 000 hektolitru alus 50% apmērā no standarta likmes, bet par pārējo vienā kalendāra gadā saražoto alu - pēc standarta likmes.

FM norādīja uz situāciju, kad mazā alus darītava pirmos saražotos 10 000 hektolitru alus izved uz citu Eiropas Savienības dalībvalsti, tādējādi par to saražoto alu, kas tiek izlaists patēriņam Latvijā, vairs nevar piemērot samazināto akcīzes nodokļa likmi.

Tāpēc FM rosina noteikt, ka komersants par vienā kalendārā gadā saražotajiem pirmajiem 10 000 hektolitru alus, kas nodoti patēriņam Latvijā, varēs piemērot samazināto akcīzes nodokļa likmi.

Minētie noteikumu grozījumi izsludināšanai valsts sekretāru sanāksmē varētu tikt iesniegti šā gada septembrī, bet apstiprināšanai Ministru kabinetā - šā gada decembrī.

Jau ziņots, ka mazajās alus darītavās pagājušajā gadā saražoti 17,94 miljoni litru alus, kas ir 25% no valstī kopumā saražotā alus daudzuma. 2017.gada beigās 43 komersantiem bija patstāvīgās mazās alus darītavas statuss.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!