Foto: LETA
Ar 1.jūliju pievienotās vērtības nodokļa (PVN) standartlikme Latvijā tiek samazināta no 22% uz 21%.

Premjers Valdis Dombrovskis (V) iepriekš uzsvēris, ka  PVN samazināšanu izjutīs katrs patērētājs. Valdība arī parakstījusi memorandu ar Latvijas Pārtikas tirgotāju asociāciju, kurā skaidri norādīta vienošanās par cenu samazināšanu atbilstoši PVN likmes samazinājumam. Līdzīgu apņemšanos paudusi arī Latvijas Degvielas tirgotāju asociācija.

Savukārt Latvijas Tirgotāju asociācija uzskata, ka no PVN samazināšanas būs maz ieguvumu un norāda uz nesamērīgi lielajām tirgotāju izmaksām, pārrēķinot jauno nodokļa likmi. Strīdu karstumā asociāciju pameta viens no tās lielākajiem biedriem "Rimi" un līdzīgu apņemšanos paudis arī veikalu tīkls Maxima" .

Finanšu ministrija (FM), pamatojot PVN likmes samazināšanu, norāda, ka Lietuvā PVN standartlikme patlaban ir 21%, bet Igaunijā - 20% apmērā, tāpēc mērķis ir samazināt arī Latvijas PVN standartlikmi, lai tuvinātu nodokļa likmes kaimiņvalstīs piemērotajām likmēm, kas sekmētu Latvijas reģionālo konkurētspēju un mazinātu pasaules cenu kāpuma izraisīto inflācijas spiedienu.

Valdības lēmums paredz - ja preču piegāde vai pakalpojuma sniegšana būs notikusi līdz 2012.gada 30.jūnijam, bet nodokļa rēķins vēl nebūs izrakstīts, šim darījumam piemēros līdzšinējo - 22% PVN likmi.

Pēc FM aplēsēm, PVN likmes samazināšana šā gada budžeta ieņēmumus samazinās par 16,5 miljoniem latu, bet turpmākajos gados vēl par 40,5 miljoniem latu gadā.

Tomēr prognozējams patēriņa pieaugums 2012.gada otrajā pusgadā un turpmākajos gados, līdz ar to varētu palielināties ieņēmumi valsts budžetā, kas daļēji kompensētu ar PVN standartlikmes samazināšanu saistīto potenciālo ieņēmumu samazinājumu.

PVN samazināšana arī varētu būt viens no apstiprinājumiem Latvijas iziešanai no ekonomiskās krīzes. Nodokļu sloga samazināšana varētu mazināt inflācijas ietekmi, veicināt patēriņa pieaugumu un pozitīvi ietekmēt uzņēmējdarbību, uzsver FM.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!