Foto: Shutterstock
No 2015.gada Latvijā plānots ieviest diferencētu mikrouzņēmumu nodokļa (MUN) likmi, lielākajiem mikrouzņēmumiem tā pakāpeniski pieaugs līdz 15%, bet pavisam niecīgie biznesi arī aiznākamgad varēs maksāt 9% lielu MUN.

To atbalstot valdības iesniegtu priekšlikumu 2014.gada valsts budžeta likumprojektu paketē iekļautos MUN likuma grozījumus, piektdien, 1.novembrī nolēma Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija.

Atbilstoši atbalstītajam priekšlikumam, mikrouzņēmumiem, kuru apgrozījums ir līdz 7000 eiro gadā, MUN likme tiks saglabāta 9% apmērā.

Savukārt tiem MUN maksātājiem, kuru apgrozījums ir no 7000,1 eiro līdz 100 000 eiro, pēc 2015.gada jārēķinās ar nodokļa likmes pieaugumu. Aiznākamgad viņiem MUN likme būs 11%, 2016. gadā – 13%, bet, sākot ar 2017. gadu – 15%.

"Delfi" jau ziņoja, ka uz MUN likmes paaugstināšanu politiskajās konsultācijās par 2014.gada valsts budžetu uzstāja neatkarīgā deputāte Elīna Siliņa, kura jau agrāk izcēlusies ar pret MUN vērstām aktivitātēm.

Politiķu nodomi palielināt MUN nopietni sarūgtinājuši Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru, kuras prezidents Jānis Endziņš piektdien Budžeta komisijas sēdē uzsvēra, ka iecerētā MUN likmes celšana īpaši sāpīgi skars tos mikrouzņēmumus, kas nodarbojas ar ražošanu.

"Ražojošie uzņēmumu jau pie 9% MUN balansē uz izdevīguma robežas. Pakalpojumu sniedzēji cietīs mazāk," sacīja Endziņš, atgādinot deputātiem, ka MUN jāmaksā no apgrozījuma, nevis peļņas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!