Foto: Shutterstock

No 2015.gada 1.janvāra mikrouņēmumu nodoklis (MUN) pieaugs tikai tiem mikrouzņēmumiem, kuru gada apgrozījums pārsniedz 7000 eiro, paredz valdības atbalstu guvušais neatkarīgās deputātes Elīnas Siliņas priekšlikums 2014. gada valsts budžeta likumprojektu paketē iekļautajiem MUN likuma grozījumiem.

Atbilstoši dedzīgākās MUN sistēmas kritiķes Siliņas priekšlikumam, pārējiem mikrouzņēmumiem MUN likme no aiznākamā gada būs 15%.

Priekšlikumu diferencēt MUN likmi atkarībā no tā maksātāja lieluma MUN likumam iesniedzis arī Ekonomikas ministrijas parlamentārais sekretārs Vilnis Ķirsis (RP), kurš rosināja likumā noteikt, ka uzņēmumiem ar apgrozījumu līdz 15 tūkstošiem eiro gadā, MUN likme saglabājama līdzšinējā, proti, 9% apmērā no apgrozījuma.

Saskaņā ar Ķirša priekšlikumu, mikrouzņēmumiem, kas gadā apgroza no 15 001 eiro līdz 40 000 eiro, MUN likme būtu 10%, bet tiem, kas gada laikā apgroza no 40 001 eiro līdz 70 000 eiro, MUN būtu jāmaksā 11%. 

Lielākajiem mikrouzņēmumiem, kuri gada laikā spējuši apgrozīt vismaz 70 001 eiro, Ķirsis bija piedāvājis noteikt 12% lielu MUN likmi.

Priekšlikumus, kas paredzēja diferencētu MUN, ir iesniedzis arī opozīcijā esošā "Saskaņas centra" deputāts Ivars Zariņš, kurš rosināja ieviest mikrouzņēmumu "gradāciju" līmeņos un nodokļa likmi, kā arī pieļaujamās šajos uzņēmumos strādājošo cilvēku algas diferencēt atkarībā no līmeņa, mazākajiem mikrouzņēmumiem nosakot ne tikai zemāku MUN, bet arīdzan zemākus pieļaujamo algu "griestus".

Par MUN likuma izmaiņām vēl lems Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija, bet pēc tam par tām balsos Saeima.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!