Foto: F64

Mikrouzņēmumu nodokli uzņēmēji varēs maksāt savas darbības sākumā - trīs gadus, piektdien žurnālistiem par Ekonomikas ministrijas (EM) piedāvājumu pastāstīja Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vadītājs Kārlis Šadurskis (V).

Priekšlikumu pirmdien, 15.decembrī, plānots pārrunāt koalīcijā.

"Mikrouzņēmumu darbība nav dzīvesveids un biznesa veids visa mūža garumā," sacīja Šadurskis, atgādinot par mikrouzņēmuma režīma izveides sākotnējo pamatojumu - mikrouzņēmums ir veids, kā iedrošināt cilvēkus uzsākt uzņēmējdarbību.

Ministrijas priekšlikums paredz, ka mikrouzņēmumu nodokli 9% apmērā varēs maksāt trīs gadus. Savukārt pēc tam uzņēmējam jāizvēlas cita uzņēmējdarbības forma vai, ja bizness nav izveidojies kā iecerēts,  darbība jāizbeidz.

Trīs gadu termiņš būs noteikti konkrētajam uzņēmējam no tā uzņēmuma izveidošanas brīža. 
Mikrouzņēmējus iespējams identificēt līdz personas koda līmenim, piebilda Šadurskis. "Cilvēks uzsāk uzņēmējdarbību. Ja viņam veicas, triju gadu laikā noteikti iespējams pievienoties vispārējai konkurencei un nodokļu sistēmai. Ja viņam neveicas, to principā var saprast jau pēc gada vai pusotra," viņš klāstīja. Biznesa neveiksmes gadījumā, ja mikrouzņēmuma nodokļa režīms izmantots jau trīs gadus, uz to atkārtoti pretendēt vairs nevar.  Par šo normu gan vēl gaidāmas diskusijas, piemēram, nosakot konkrētu laika periodu, kad mikrouzņēmumu nodokli atkal drīkst izmantot.

Pašlaik priekšlikumu atbalsta Zaļo un zemnieku savienība un Vienotība. Vēl tiek gaidīts Nacionālās apvienības viedoklis.

Grozījumi Mikrouzņēmumu nodokļa likumā varētu tikt pieņemti janvārī, tādējādi nevienam uzņēmējam nestātos spēkā pašlaik likumā paredzētais nodokļa likmes kāpums.

Pašlaik paredzēts, ka mikrouzņēmumu nodokļa likme nākamgad pieaugs līdz 11%, 2016.gadā - līdz 13%, bet 2017.gadā nodokļa likme sasniegs 15%. Likme nemainīsies tikai tiem uzņēmumiem, kuru gada apgrozījums nepārsniedz 7000 eiro. 

Pret mikrouzņēmumu nodokļa likmes paaugstināšanu asi iestājas uzņēmēji. Iecerei tiek vākti paraksti portālā "Manabalss.lv". 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!