Foto: LETA

Lai novērstu jaunā koronavīrusa pandēmijas radīto kaitējumu ekonomikai un sociālajai jomai, stimulētu Eiropas atgūšanos, kā arī aizsargātu un radītu darbavietas, Eiropas Komisija (EK) ieviesa vairākas vērienīgas atbalsta programmas, tostarp Atveseļošanas un noturības mehānismu (ANM), tajā aptuveni divus miljardus atvēlot arī Latvijai. Šomēnes ministrijām bija jāiesniedz savi šī atbalsta priekšlikumi Finanšu ministrijā (FM), iezīmējot, kādas īsti strukturālās reformas būtu jāveic, lai Latvijai palīdzētu izrauties no Covid-19 radītājiem satricinājumiem. Izrādās, ka uz šo atbalstu pieteikušās ne tikai ministrijas, bet arī vairāki neatkarīgie spēlētāji.

Publiski jau iepriekš izskanējis, ka pieteikusies Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP), kas pretendē uz finansējumu Sabiedrisko mediju apvienotās ēkas būvniecībai. Kā portālu "Delfi" informēja FM, bez pieminētās NEPLP ministrijā pieteikušies vēl seši neatkarīgie pretendenti uz fonda līdzekļiem.

Starp pieteicējiem ir Latvijas lielo pilsētu asociācija (LLPA), Latgales plānošanas reģiona Attīstības padome, Latvijas Universitāte (LU), Sabiedrības integrācijas fonds (SIF), privātuzņēmums SIA "Stiga RM" un Latvijas Zinātņu akadēmija (LZA).

Vēlmes ir vērienīgas, tās skar gan Daugavpils lidostas atdzimšanu, gan LZA ēkas rekonstrukciju, bet LU iesniegusi šo iestāžu vidū brangāko pieteikumu 335 miljonu eiro apmērā, aicinot vairākas ministrijas izvērtēt, kas no minētājām vajadzībām varētu mērķtiecīgi iegulties fonda programmā. Atgādinām, ka Latvijai pieejamā ANM līdzekļu daļa ir ap diviem miljardiem eiro, bet pieteicēji iesnieguši priekšlikumus 7,5 miljardu eiro apmērā. EK uzsvērusi, ka līdzekļi paredzēti strukturālām reformām. 

No 13 ministrijām ANM priekšlikumus iesniegušas 12, bet par to iecerēm un plāniem"Delfi" vairāk skaidros nākamnedēļ.

Prasa atbalstu Daugavpils lidostas attīstībai

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!