Foto: Pixabay

Ministru kabinets ceturtdien ministrijām uzdeva definēt spēkā esošo nodokļu atvieglojumu mērķus un noteikt konkrētus sasnieguma rādītājus.

Latvijā šobrīd tiek piemēroti 309 nodokļu atvieglojumi dažādās nozarēs (t.sk. atvieglojumi, kam ir kompensējošs raksturs, kas noteikti konsekvences nodrošināšanai, izriet no nodokļu sistēmas veidošanas principiem vai saistīti ar valsts funkciju nodrošināšanu u.c.).

Pēc FM aprēķiniem 2018. gadā kopējais būtiskāko nodokļu atvieglojumu apmērs bija 2,253 miljardi eiro, kas ir vairāk nekā trešdaļa jeb 37,7% no analizēto nodokļu kopējiem ieņēmumiem un 7,63% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

FM sadarbībā ar nozaru ministrijām un institūcijām ir noteikusi, ka 116 spēkā esošajiem nodokļu atvieglojumiem atbilstoši laika grafikam no 2021. gada 30. jūnija līdz 2022. gada 30. decembrim tiks definēti mērķi un sasniedzamie rādītāji, bet 191 nodokļu atvieglojumiem ir sniegts pamatojums, kādēļ mērķis un sasniedzamie rādītāji nav definējami.

FM uzsver, ka jāņem vērā, ka izvērtēšanas procesā nodokļu atvieglojumu skaits starp kategorijām vēl var mainīties. Turklāt, ja atbildīgās nozaru ministrijas un institūcijas izvērtēšanas procesā jau sākotnēji secina, ka nodokļu atvieglojums ir atceļams (piemēram, neatbilst Latvijā noteiktajam politikas mērķim, vai pēc būtības jau šobrīd nenodrošina to nosacījumu izpildi, kam nodokļu atvieglojums tika piemērots), mērķis un sasniedzamie rādītāji attiecīgajam nodokļu atvieglojumam nav jādefinē.

FM, Ekonomikas ministrijai, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai, Labklājības ministrijai, Veselības ministrijai, Satiksmes ministrijai, Tieslietu ministrijai, Izglītības un zinātnes ministrijai, Kultūras ministrijai, Zemkopības ministrijai definēt spēkā esošo nodokļu atvieglojumu mērķus un noteikt konkrētus sasnieguma rādītājus, kas ļautu novērtēt mērķu sasniegšanas pakāpi.

Atbildīgajām institūcijām spēkā esošajiem nodokļu atvieglojumiem, kuriem mērķis un sasniedzamie rādītāji ir definējami, atbilstoši plānā noteiktajiem izpildes termiņiem, uzdots iesniegt Finanšu ministrijā definētos spēkā esošo nodokļu atvieglojumu mērķus un noteiktos sasnieguma rādītājus.

FM līdz 2023. gada 31. maijam uzdots iesniegt Ministru kabinetā apstiprināšanai informatīvo ziņojumu ar definētiem spēkā esošo nodokļu atvieglojumu mērķiem un noteiktiem sasnieguma rādītājiem.

Plānā noteiktajām atbildīgajām institūcijām līdz 2024. gada 30. jūnijam būs jāiesniedz Finanšu ministrijai efektivitātes izvērtējumu par spēkā esošo nodokļu atvieglojumiem, kuriem mērķis un sasniedzamie rādītāji ir definējami.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!