Foto: PantherMedia/Scanpix

Lai cīnītos ar inflāciju, Nacionālā apvienība VL-TB/LNNK ierosinās koalīcijas partneriem noteikt samazināto 12% pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi pārtikas produktiem, ceturtdien nolēma apvienības frakcija.


Nacionālā apvienība uzskata, ka PVN samazināšana pārtikas produktiem būs efektīvāka nekā vispārējās PVN likmes samazināšana no 22% uz 21%, jo tādējādi iedzīvotāju pirktspēja pieaugtu jūtamāk.

"Pašreizējā ekonomiskajā situācijā Latvijā ir daudz cilvēku ar ierobežotu pirktspēju, kuriem ļoti nozīmīgu izdevumu daļu veido tieši pārtika kā pirmā nepieciešamības prece. Samazinot PVN pārtikai par 10%, pārtikas produktu cena jūtami samazinātos. Aprēķini liecina, ka kopējais ikdienas tēriņu ietaupījums mazāk nodrošināto grupai varētu būt pat 5 - 7%," norāda Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sekretārs, apvienības deputāts Imants Parādnieks.

Vienlaikus VL-TB/LNNK piekrīt, ka ir jāstrādā arī pie PVN vispārējās likmes samazināšanas, kas dos reālu pienesumu tautsaimniecībai kopumā, kā arī darbaspēka nodokļu samazināšanas.

VL-TB/LNNK arī uzskata, ka PVN samazināšana tieši pārtikai - atšķirībā no vispārējās PVN likmes samazināšanas būtu vienlaikus arī sociāli atbildīgāks solis, turklāt kontrolējošajām institūcijām būtu vieglāk sekot cenu izmaiņām nekā 1% likmes samazinājuma gadījumā, kas atstāj mazu ietekmi uz gala cenu un tirgotāju godprātība ir grūti pārbaudāma.

Nacionālā apvienība arī uzskata, ka samazinātās PVN likmes piemērošana pārtikas produktiem varētu veicināt mazo veikalu un Latvijas ražotāju attīstību, jo, samazinoties par konkrētu pārtikas preču grupu iztērētajam naudas apjomam, iedzīvotāji vairāk naudas varētu atlicināt plašākam un daudzveidīgākam pārtikas produktu klāstam.

Lai īstenotu šo priekšlikumu, vēl nepieciešams izvērtēt, tieši kurām pārtikas preču grupām samazinātais nodoklis būtu piemērojams, tādēļ nepieciešamas diskusijas ar dažādām nozares asociācijām (Zemnieku Saeima, Latvijas Tirgotāju asociācija, Latvijas Bioloģisko lauksaimnieku asociācija u.c.), ražotājiem un tirgotājiem.

Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā premjers Valdis Dombrovskis norādīja - ja Finanšu ministrijā, izvērtējot Latvijas Bankas (LB) prezidenta Ilmāra Rimšēviča ieteikumu inflācijas apkarošanai samazināt patēriņa nodokļu slogu, konkrēti pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi, tiks secināts, ka šī ideja ir laba, to jādara jau šogad.

Finanšu ministrija (FM) vienas vai divu nedēļu laikā izvērtēs scenāriju par iespējām samazināt PVN likmi par vienu procentpunktu.

Latvijā patlaban PVN bāzes likme ir 22%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!