Foto: Valsts kanceleja

Koalīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) varētu piekrist Finanšu ministrijas (FM) piedāvātajiem budžeta samazinājuma variantiem, arī Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS) saistībā ar nākamā gada budžetu sarkano līniju nebūs.

NA valdes loceklis Einārs Cilinskis pirmdien pēc koalīcijas partiju sanāksmes žurnālistiem pastāstīja, ka apvienība pirmdien valdes sēdē runās par budžeta jautājumiem un noformulēs savu viedokli.

"Es domāju, ka Nacionālā apvienība varētu piekrist šim risinājumam, bet, iespējams, drīzāk, ka Nacionālajai apvienībai būs dažas prioritātes, kas ir īstenojamas, neskatoties uz kopējo samazinājumu," uz jautājumu, vai apvienība ir gatava "jostu savilkšanai", atbildēja politiķis.

Viņš paskaidroja, ka viena no NA prioritārajām jomām būs demogrāfija, kā arī atsevišķi apvienības vadīto ministriju jautājumi. Konkrēti priekšlikumi sekošot budžeta veidošanas darba grupā.

Arī ZZS pirmdien runās par nākamā gada budžetu, norādīja partiju apvienības Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis.

"Mums šodien būs sanāksme, kur piedalīsies visi mūsu ministri, viņi mūs informēs par savu vēlmju sarakstu nākošā gada budžetā. Mēs neesam uzzīmējuši nevienu sarkano līniju, bet mēs cīnīsimies par tām jomām, kuras mums ir uzticētas ar politisko atbildību, un uzskatām, ka tas ir pareizi," viņš sacīja.

Politiķis akcentēja, ka nākamā gada budžets ir jāpieņem savlaicīgi, vadoties no valsts kopējām interesēm, tostarp aizsardzību, veselību, skolotāju algām. "Nebūs vienkārši, bet mēs vienmēr esam par konstruktīvu sadarbību," gaidāmās diskusijas par budžetu raksturoja Brigmanis.

Viņš norādīja, ka ZZS prioritāte vienmēr bijusi arī pensijas, un šis jautājums tiks likts sarunu galdā.

Bet Ministrus prezidentes Laimdotas Straujumas ("Vienotība") skatījumā FM piedāvājums nav jostu savilkšana.

"Kā valsts pārvaldi var citādi izmērīt, kā tikai nedaudz samazinot budžetu un ļaujot par mazāku budžetu veikt tos pašus darbus? Tā ir produktivitātes audzēšana valsts pārvaldē. Līdz ar to valsts pārvalde pati sevi sakārto, meklējot tos izdevumus, ko var samazināt," viņa teica.

Valdības vadītāja piebilda, ka šāda pieeja ir arī vairākās citās valstīs, piemēram, Zviedrijā.

"Ja spēj pierādīt, tad jaunās politikas iniciatīvas pieliek [finansējumu] klāt. Es domāju, ka tas ir ļoti normāls process," noteica Straujuma.

Jau vēstīts, ka FM piedāvājums ministrijām nākamā gada budžetā ir samazināt bāzes izdevumus par 1%, 3% vai 5%. Izņēmums būšot četras ministrijas, kuru nozares noteiktas par prioritātēm nākamā gada budžetā - aizsardzības, iekšējā drošība, veselība un izglītība.

Finanšu ministrs Jānis Reirs ("Vienotība") sacīja, ka nākamās nedēļas laikā visiem jautājumiem, kas saistīti ar 2016.gada valsts budžetu, ir jābūt konceptuāli izskatītiem. Bet līdz otrdienas, 18.augusta, plkst.10 FM gaida neatliekamos nozaru pieprasījumus budžetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!