Foto: stock.xchng

No 2018. gada 1. janvāra stāsies spēkā būtiskas izmaiņas Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likumā, tostarp paredzot zemāku slieksni, no kura obligāti jāreģistrējas PVN maksātāju reģistrā, kā arī paplašinot tās darbības jomas, kurām piemēro īpašo PVN maksāšanas režīmu jeb reverso PVN, informēja Valsts ieņēmumu dienestā (VID).

No nākamā gada 1. janvāra nodokļu maksātājam nebūs obligāti jāreģistrējas VID PVN maksātāju reģistrā, ja tā veikto ar PVN apliekamo preču piegāžu un sniegto pakalpojumu kopējā vērtība iepriekšējo 12 mēnešu laikā nav pārsniegusi 40 000 eiro. Taču, sasniedzot 40 000 eiro 12 iepriekšējo mēnešu laikā, tas būs jādara obligāti gan privātpersonām, gan komersantiem.

Šāds nosacījums mazina nodokļu maksātājiem administratīvo slogu, norāda VID. Vienlaikus tas arī mazina risku, ka PVN maksātāju reģistrā reģistrējas fiktīvi uzņēmumi, proti, tādi, kuriem jau sākotnēji nav nodoma veikt reālu saimniecisko darbību un kurus turpmāk izmanto PVN izkrāpšanas shēmās.

No 1. janvāra vēl vairākām nozarēm būs jāpiemēro PVN apgrieztā jeb reversā maksāšanas kārtība, proti, būvizstrādājumu piegādei, metālizstrādājumu piegādei un ar to saistītie pakalpojumiem, sadzīves elektronisko iekārtu un sadzīves elektriskās aparatūras piegādei, kā arī spēļu konsoļu piegādēm.

Tas nozīmē, ka turpmāk visās minētajās darbības jomās, pretēji vispārīgajai PVN maksāšanas kārtībai, PVN par preču piegādi vai sniegto pakalpojumu valsts budžetā iemaksā preču vai pakalpojuma saņēmējs, kurš ir reģistrēts PVN maksātājs.

VID norādīja, ka apgrieztā jeb reversā PVN maksāšanas kārtība ir viens no efektīvākajiem ātrās reakcijas mehānismiem, lai cīnītos ar liela apjoma un pēkšņu PVN krāpniecību. Līdz šim Latvijā tā bija spēkā attiecībā uz kokrūpniecību (gan attiecībā uz kokmateriālu piegādēm, gan dažādiem pakalpojumiem, kas tiek saistībā ar kokmateriālu piegādi), metāllūžņu piegādēm un ar to saistītiem pakalpojumiem, būvniecības pakalpojumiem, atsevišķu elektronisko ierīču piegādēm un graudaugu nozari.

VID uzsvēra, ka šādas maksāšanas kārtības ieviešana uzlabo uzņēmējdarbības godīgas konkurences apstākļus, negodprātīgo nodokļu maksātāju darbības tiek ierobežotas, bet nodokļu administrācija var koncentrēties uz PVN iekasēšanu galapatēriņa posmā.

Detalizētāka informācija par izmaiņām PVN maksāšanā pieejama VID informatīvajā materiālā. Lai uzzinātu par šīm un citām izmaiņām nodokļu reformas ietvaros, VID aicina ikvienu privātpersonu vai uzņēmēju apmeklēt VID bezmaksas seminārus visā Latvijā, kas paredzēti līdz šā gada beigām. VID tīmekļa vietnē sadaļā "Aktualitātes/Notikumi" pieejama informācija par semināru norises vietām un laikiem, iespēja tiem pieteikties elektroniski, kā arī iepazīties ar semināru materiāliem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!