Saeimas vairākums trešdien noraidīja frakcijas "Latvijas Reģionu apvienība" priekšlikumu atcelt normu, kas paredz augstākas sociālās iemaksas mazajām algām.

Opozīcijas iebildumi netika ņemti vērā un Saeima galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus likumā "Par valsts sociālo apdrošināšanu".

Likuma grozījumi paredz, ka, sākot ar 2017. gada 1. janvāri, cilvēkiem, kuru atalgojums ir mazāks par minimālo mēneša darba algu, noteiks minimālo valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu (VSAOI) līmeni. Šis līmenis 2017. gadā paredzēts 75% apmērā no valstī noteiktās minimālās algas, savukārt 2018. gadā – VSAOI būs jāmaksā kā no visas valstī noteiktās minimālās algas, pat ja darba samaksa būs mazāka.

Sociālo iemaksu starpība būs jāsedz darba devējiem no saviem līdzekļiem. Savukārt mikrouzņēmumu nodokļa maksātāji par saviem darbiniekiem segs visu VSAOI summu.

Ziņots, ka pagājušajā nedēļā Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija kopā ar labklājības ministru Jāni Reiru (V)un Sociālo un darba lietu komisijas vadītāju Aiju Barču (ZZS) vienojās, ka pēc budžeta pieņemšanas visas iesaistītās puses meklēs kompromisus attiecībā uz tiesisko regulējumu nepilnu darba laiku strādājošajiem.

Barča informēja, ka viņas vadītā komisija otrdien nolēmusi veidot komisijas darba grupu, kurā tiks diskutēts jautājums par sociālo iemaksu veikšanu no minimālās algas par personām, kuras strādā nepilnu darba laiku. Darba grupas mērķis būs vienoties par iespējamām atkāpēm no pašreizējās likuma redakcijas un attiecīgu grozījumu sagatavošana likumā "Par valsts sociālo apdrošināšanu", nodrošinot virzību Saeimā un pieņemšanu vēl šī gada decembrī.

Saeima trešdien ārkārtas sēdē lemj par nākamā gada valsts budžeta projektu. Salīdzinot ar 2016. gadu, budžetā paredzēti par 664 miljoniem eiro lielāki ieņēmumi, bet budžeta izdevumi pieaugs par 681 miljonu eiro. Līdz ar budžeta pieņemšanu tiek skatīti vairāki pavadošie likumprojekti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!