Foto: DELFI

Nākamgad mikrouzņēmumu nodokļa likme būs 12% līdz 15% apmērā no uzņēmuma apgrozījuma, paredz otrdien Saeimas galīgajā lasījumā atbalstītie grozījumi Mikrouzņēmumu nodokļa likumā.

2017. gadā uzņēmumiem, kuru apgrozījums ir līdz 7000 eiro gadā, mikrouzņēmumu nodokļa likme būs 12%, savukārt, ja uzņēmuma apgrozījums ir lielāks, tad – 15%. Šī diferencētā likme darbosies vienu gadu.

Sākot ar 2018. gadu, visiem uzņēmumiem mikrouzņēmuma nodokļa likme būs 15%.

Par likumprojektu balsoja 78 deputāti.

Likumprojektu atbalstīja ne tikai koalīcijas partiju – Zaļo un zemnieku savienības, Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"—"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" un "Vienotības" pārstāvji, bet arī frakcijas "Saskaņa" un "No sirds Latvija" pārstāvji.

Latvijas Reģionu apvienības pārstāvji, kā arī Solvita Āboltiņa (V), Andrejs Judins (V) un Jūlija Stepaņenko (S) par grozījumiem nebalsoja.

Frakcijas "Vienotība" pārstāvis Ints Dālderis (V) uzsvēra, ka partijas pārstāvji neatbalsta grozījumus, jo viņu ieskatā nevar tik strauji celt mikrouzņēmumu nodokļa likmes pieaugumu. "Vienotības" iesniegtie un Saeimā atbalstu neguvušie priekšlikumi paredzēja noteikt, ka mikrouzņēmumi varētu izvēlēties maksāt mikrouzņēmumu nodokli 15% vai 5% apmērā un veikt par katru darbinieku valsts sociālās apdrošināšanas obligātās sociālās iemaksas.

Par citu frakciju iesniegtajiem priekšlikumiem var lasīt šeit.

Grozījumi Mikrouzņēmumu nodokļa likumā tika izstrādāti, lai atceltu šī gada 23. novembrī pieņemtās izmaiņas, kas paredzēja pakāpeniski atteikties no mikrouzņēmumu nodokļa maksāšanas režīma.

Līdz ar to līdz cita mazajiem un vidējiem uzņēmējiem labvēlīgāka nodokļu regulējuma izstrādei spēkā būs līdzšinējais režīms.

Kā portālam "Delfi" norādīja Saeimas Preses dienestā, ņemot vērā radušos situāciju, kad virkne mikrouzņēmumu bija nolēmuši savu darbību pārtraukt, ar grozījumiem paredzēta iespēja šiem uzņēmējiem līdz 2017. gada 31. janvārim atgūt mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja statusu.

Vienlaikus Saeima atbalstīja ierosinājumu izslēgt iepriekš pieņemto normu, ka mikrouzņēmumu nodokļa režīms darbosies līdz 2019. gadam. Grozījumi paredz, ka režīms darbosies vēl gadu pēc tam, kad stāsies spēkā jaunais regulējums mazajiem uzņēmumiem.

Tāpat nākamgad netiks ieviests nozaru ierobežojums mikrouzņēmuma nodokļa maksātājiem.

Nevalstiskās organizācijas iebilda pret novembrī pieņemtajiem grozījumiem Mikrouzņēmumu nodokļa likumā, kas paredz, ka jauni mikrouzņēmuma nodokļa maksātāji varēs reģistrēties tikai līdz nākamā gada vidum.

Organizācijas un opozicionāri norādīja, ka nav skaidrs, kādi nodokļu maksāšanas režīmi būs 2018. gadā, kad mikrouzņēmuma nodokļa maksātājiem būtu jāpārreģistrējas.

Pēc asās kritikas Valsts prezidents Raimonds Vējonis decembra sākumā nodeva Saeimai otrreizējai caurlūkošanai pieņemtos grozījumus Mikrouzņēmumu nodokļa likumā. Viņš skaidroja, ka piedāvātais regulējums ir nepilnīgs un pretrunā iepriekš pieņemtajiem lēmumiem, ar kuriem rēķinājušies uzņēmēji un sabiedrība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!