Foto: PantherMedia/Scanpix

Latvijā 2014.gadā ir veidojusies jauna tendence izvairīties no akcīzes nodokļa nomaksas, degvielu eksportējot uz citām Eiropas valstīm. Degvielai tiek mainīti īpašnieki, izmantojot Eiropas Savienībā reģistrētus uzņēmumus, un vēlāk degviela importēta atpakaļ, lai to tirgotu, izmantojot kases sistēmu nepilnības ar šķietamu uzskaiti, kurā nav atspoguļota pārdošana, liecina Finanšu ministrijas informācija.

Pērnā gada otrajā pusē ievērojami samazinājušies degvielas apjomi, ko ieved privātpersonas, izmantojot komerctransportam noteiktos atvieglojumus, ar privātpersonām piederošo autotransportu, kas aprīkots ar lielām degvielas tvertnēm un papildu tvertnēm. Latvijas tiesībsaizsardzības iestādes - Valsts ieņēmumu dienesta struktūrvienības, Valsts policija un Valsts robežsardze - 2014.gadā no nelikumīgas aprites ir izņēmušas aptuveni 287 000 litru degvielas, kuras lielākā daļa ir dīzeļdegviela.

Savukārt Latvijas nelikumīgā cigarešu tirgus apjoms 2014.gadā ir bijis aptuveni 27,4% no kopējā cigarešu tirgus apjoma, liecina starptautisko tirgus izpētes un konsultāciju uzņēmumu "Nielsen Co" un KPMG pētījumu dati. Tiesībaizsardzības iestādes 2014.gadā no nelikumīgas aprites ir izņēmušas 130,1 miljonu cigarešu, un nelikumīgā tirgus absolūti lielāko daļu veido Baltkrievijas un Krievijas mazumtirdzniecības tīklos legāli iegādātas un kontrabandas ceļā valstī ievestās cigaretes. No nelikumīgajā tirgū esošajām cigaretēm 87% ir cigaretes ar Baltkrievijas akcīzes markām.

Pērn no nelikumīgas aprites ir izņemti aptuveni 107 000 litru dažādu alkoholisko dzērienu, no kuriem lielākā daļa ir brāga, kandža un spirta/ūdens šķīdumi. Nelikumīgo alkoholisko dzērienu realizācijas apjomi arvien palielinās, kas skaidrojams ar lielo pieprasījumu pēc tiem.

Joprojām populārākās kontrabandas metodes uz dzelzceļa ir cigarešu maisu ielikšana zem ogļu slāņa un piestiprināšana pie vagonu rāmja. Veikti vairāki būtiski atklājumi uz prāmjiem "Isabelle" un "Scottish Viking", kas liecina par tendenci cigaretes izvest uz Skandināvijas valstīm, kur cenas ir augstākas nekā Latvijā, norāda FM. Iekšlietu ministrijas sagatavotā informācija liecina, ka viens no visbiežāk izmantotajiem kontrabandas preču ievešanas veidiem ir peldošu līdzekļu, plostu, izmantošana. Plosti tiek maskēti kā ledus gabali un kā peldošu zaru un zāļu dabiski veidojumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!