Foto: stock.xchng

Pakāpeniski palielinot akcīzes nodokļa likmes alkoholiskajiem dzērieniem, trīs gadu laikā iespējams valsts budžetā iespējams gūt papildu ieņēmumus 20 miljonu eiro apmērā, portālam "Delfi" pavēstīja Latvijas Alus darītāju asociācijā.

Tādējādi arī iespējams izveidot ar pārējām Baltijas valstīm konkurētspējīgāku akcīzes nodokļa sistēmu, uzsver ražotāji.

Latvijas Alus darītāju asociācija aicina akcīzi alum pirmajā gadā paaugstināt par 16%, bet nākamajos divos gados attiecīgi par 11% un 10%. Tāpat pakāpeniski paaugstināt vajadzētu akcīzi arī citām dzērienu kategorijām - alkoholiskajiem kokteiļiem un vīnam.

Atšķirīga pieeja gan varētu saglabāties sidram, jo pašlaik tā ražošana Latvijā esot vāji attīstīta - kaimiņvalstīs nodokļu politika sidra ražošanai ir izdevīgāka.

"Līdz ar to, lai veicinātu sidra ražošanas attīstību Latvijā, pirmkārt, šo dzērienu kategoriju turpmāk vajadzētu diferencēt atkarībā no alkohola daudzuma dzērienā, izdalot divas kategorijas - ar stiprumu līdz 6% ABV (alcohol by volume) un sākot no 6% ABV. Otrkārt, pirmajā gadā sidram līdz 6%  samazināt akcīzi līdz Igaunijas līmenim, bet nākamajos divos gados to atkal palielināt. Tādējādi tiktu izveidoti "vienādi spēles noteikumi" ar pārējām Baltijas valstīm, kas ļautu uzlabot vietējo ražotāju konkurētspēju," skaidro Latvijas Alus darītāju asociācijas valdes priekšsēdētāja Ināra Šure.

Pēc viņas teiktā, pašreizējos ekonomikas apstākļos cena ir viens no svarīgākajiem produktu izvēles kritērijs, it īpaši jauniešiem. To apstiprina arī pārdošanas rādītāji, jo populārākās alus šķirnes un citi alkoholiskie dzērieni ir tie, kuriem ir zemākās cenas un piemērotas cenu atlaides. Līdz ar to alkohola patēriņu iespējams ierobežot, palielinot tā cenu.

"Alus nozare valsts atbildīgajām institūcijām un deputātiem jau ir izteikusi savu piedāvājumu pakāpeniski turpmāko trīs gadu laikā palielināt akcīzes nodokli alkoholiskajiem dzērieniem, jo savlaicīgi plānota un samērīga akcīzes nodokļa likmju paaugstināšana ir pieļaujama. Taču šim paaugstinājumam jābūt pārdomātam un kontrolētam, lai neiznīcinātu nozari un tas sasniegtu izvirzīto mērķi," atzīst Šure.

Tiesa gan, akcīzes likmes paaugstināšana alkoholiskajiem dzērieniem esot jāvērtē kopsakarā ar citiem potenciālajiem, piemēram, reklāmas un tirdzniecības ierobežojumiem.

Tāpat svarīgi saglabāt pašreizējo diferenciāciju starp vieglajiem un stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem, jo stipro alkoholisko dzērienu patēriņš vēl joprojām turpina pieaugt, atšķirībā no alus patēriņa, kas pēdējo gadu laikā samazinās.

Pašlaik akcīzes nodokļa likme alum ir 3,1 vai 1,55 eiro par katru absolūtā spirta tilpumprocentu par 100 litriem, bet ne mazāk kā 5,69 eiro par 100 litriem alus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!