Valdība no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem otrdien dažādiem mērķiem piešķīra 5,1 miljonu latu, lauvas tiesu – 4,27 miljonus – atvēlot pārvadātājiem kā kompensācijas par radītajiem zaudējumiem invalīdu pārvadāšanai pilsētas sabiedriskajā transportā.

Kompensācijām pārvadātājiem gan vēl jāgūst Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas atbalsts. Ja iebildumu nebūs, tad kompensācijas izmaksās par I un II grupas invalīdu, bērnu invalīdu un personas, kas pavada I grupas invalīdu vai bērnu invalīdu, pārvadāšanu bez maksas.

Tāpat visai ievērojamu summu saņems valsts autoceļu uzturētāji. Neraugoties uz Finanšu ministrijas iebildumiem, lai novērstu pavasara plūdos un palos nodarīto kaitējumu – noskalotu granti, izskalojumus ceļa klātnē, izskalotas caurtekas un citas negācijas – valdība piešķīra vairāk nekā 455 000 latu. "Šobrīd valstī ir bojāti katrs trešais kilometrs ar grants segumu un katrs ceturtais kilometrs ar melno segumu," norāda Satiksmes ministrija.

Vēl valdība piešķīra teju 177 000 latu, lai izmaksātu no 2009. gada 1. jūlija līdz 2010.gada 31. maijam ieturētās orķestra, koru, teātru un cirka mākslinieku izdienas pensijas, kā arī nodrošinātu to turpmāku pilnu izmaksu.

Tāpat valdība, lai nodrošinātu izmaiņas Valsts ieņēmumu dienesta informācijas sistēmās, piemēram, Nodokļu informācijas sistēmā, piešķīra papildus gandrīz 99 000 latu. Tas nepieciešams mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja reģistrācijai un statusa maiņai, kā arī mikrouzņēmumu nodokļa deklarācijas datu apstrādei.

Vairāk nekā 6000 latu valdība piešķīra arī Labklājības ministrijai, lai nodrošinātu informācijas sistēmu pielāgošanu un administrēšanu attiecībā uz īpašas mikrouzņēmumu sociālās apdrošināšanas iemaksu veikšanas kārtības ieviešanu un atbalstu bezdarbnieka pabalsta veidā bez darba palikušajiem.

Tāpat 49 400 latu atvēlēti tam, lai Ārlietu ministrijas un Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes amatpersonas varētu doties komandējumus uz ASV, Kanādu un Austrāliju, lai pētītu iespējas veidot mobilo pasu izgatavošanas stacijas. Tas nepieciešams, jo arī šajās valstīs dzīvojošajiem Latvijas pilsoņiem ir jāizsniedz Latvijas pases ar biometrijas datiem. Šis jautājums valdībā izraisīja asas diskusijas. Premjers Valdis Dombrovskis (JL) norādīja, ka pasu nodevai būtu jābūt tādai, lai tā vismaz segtu pases pašizmaksu jeb to līdzekļu apjomu, ko valsts iztērē, izsniedzot pases Kanādā, ASV un Austrālijā dzīvojošiem Latvijas pavalstniekiem. Arī Finanšu ministrija bija kritiska, tomēr galu galā pēc ilgstošāms diskusijām ar Ārlietu ministriju, kas norādīja, ka jau tā būtisku finansiālu atbalstu šim projektam ir devušas vairākas latviešu organizācijas ārzemēs, ministri nolēma, ka līdzekļi jāpiešķir.

Tāpat vairāk nekā 37 000 latu valdība atvēlēja Salas novada pašvaldībai, lai atjaunotu šogad februārī sniega dēļ iebrukušo Biržu internātpamatskolas jumtu. Lai gan ministri diskutēja par līdzekļu piešķiršanu šim mērķim, tomēr galu galā vienojās naudu izdalīt. Kā norādīja izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe (ZZS), vasara ir vienīgais laiks, ka ir iespējams sakārtot skolas ēku.

Ziemas un sniega radīto postījumu novēršanai valdība 6600 latu atvēlēja arī Dundagas novada pašvaldībai.

Toties Aizputes novada pašvaldība nesaņems vairāk nekā 9400 latu, lai atjaunotu Lažas speciālās internātpamatskolas malkas šķūni, kam ziemā no sniega svara ielūza jumts un sabruka sienas. Finanšu ministrija un arī premjers Dombrovskis atzīmēja, ka iebrucis šķūņa jumts nevar būt dabas stihija, un gadījumā, ja valdība atbalstīs naudas piešķiršanu šim mērķim, ar līdzīgiem lūgumiem klajā var nākt arī citas pašvaldības. Valdība tomēr vienojās, ka tā var nodrošināt pašvaldībām aizņēmumu no Valsts kases, taču līdzekļu piešķiršana neparedzētiem gadījumiem vismaz šajā reizē nav iespējama.

Toties Veselības ministrija saņems vairāk nekā 5800 latu, ko iztērēs, lai vairākas valsts iestādes savlaicīgi varētu veikt tiesu psiholoģiskās ekspertīzes. Papildus 30 000 latu piešķirti arī Valsts administrācijas skolai, bet kompensācijās dzīvnieku īpašniekiem govju enzoostiskās leikozes apkarošanai otrdien piešķirti 344 lati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!