Foto: LETA

Valdība otrdien apstiprināja Ārlietu ministrijas (ĀM) ierosinājumu 1 448 190 eiro no Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības (ES) Padomē naudas novirzīt līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

Veikta apropriācijas pārdale no ĀM budžeta programmas "Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē nodrošināšana 2015.gadā" apakšprogrammas "Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē nodrošināšana (ministrijas pasākumi)" 1 448 190 eiro apmērā uz resora "Gadskārtējā valsts budžeta izpildes procesā pārdalāmais finansējums" budžeta programmu "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem", lai nodrošinātu valsts budžeta līdzekļu efektīvu un racionālu izlietošanu.

ĀM, vēstniecībām, diplomātiskajām un konsulārajām pārstāvniecībām piešķirts finansējums publiskās diplomātijas pasākumiem ES dalībvalstīs, trešajās valstīs un starptautiskajās organizācijās, tostarp reprezentācijas izdevumiem – 3 607 691 eiro apmērā, kā arī komandējumu izdevumiem – 702 758 eiro apmērā un ar darba programmas sagatavošanu un norisi saistīto izdevumu segšanai – 569 149 eiro apmērā.

Tāpat ĀM ir piešķirti līdzekļi amata vietu nodrošināšanai Latvijas pārstāvniecībā ES, pastāvīgajās pārstāvniecībās starptautiskajās organizācijās, diplomātiskajās un konsulārajās pārstāvniecībās ārvalstīs un ministrijas centrālajā aparātā 8 612 784 eiro apmērā.

Šobrīd Latvijas prezidentūra ir pāri pusei un ir izveidojusies līdzekļu pieejamība no sākotnēji piešķirtā papildu finansējuma 1 448 190 eiro apmērā, ko ĀM ierosina pārdalīt, lai nodrošinātu valsts budžeta līdzekļu efektīvu un racionālu izlietošanu.

Sākotnēji tika plānots, lai sešu mēnešu laikā ĀM ar Latvijas diplomātisko un konsulāro pārstāvniecību starpniecību nodrošinātu gandrīz 600 publiskās diplomātijas pasākumu aptuveni 90 ārvalstīs un starptautiskajās organizāciju, būs nepieciešami 3,6 miljoni eiro. Tā kā vairākiem pasākumiem piesaistīti sadarbības partneri, kas pilnībā vai daļēji sedza organizēšanas izdevumus, tika ietaupīti ievērojami līdzekļi.

Vēl līdzekļi ietaupīti, apvienojot divus seminārus vienā konferencē, aizstājot tradicionālās ES vēstnieku darba pusdienas ar dalībvalstu ārlietu ministriem ar darba brokastīm. Ietaupījums izveidojies arī tāpēc, ka atsevišķus pasākumu organizatorisku vai tehnisku iemeslu dēļ ir nācies atcelt, skaidro ĀM.

Ņemot vērā, ka iepriekš neplānoti Latvijā kā ES Padomē prezidējošajā valstī tika uzņemtas salīdzinoši daudz vairāk ienākošās vizītes pēc otras puses iniciatīvas nekā tika paredzēts, budžetā izveidojās līdzekļu pieejamība no sākotnēji piešķirtā papildu nepieciešamā finansējuma tiem komandējumu izdevumiem, kurus bija plānoti veikt uz šīm valstīm. Kā arī plānojot ar darba programmas sagatavošanu un norisi saistītos izdevumus, ņemti vērā visi iespējamie izdevumi, tomēr to realizēšanas gaitā tika rasti ekonomiski izdevīgāki risinājumi, kā arī izmantoti esošie resursi, piemēram, telpas, un apvienoti pasākumi, tādejādi ļaujot ietaupīt valsts līdzekļus.

Savukārt apstiprināto budžeta līdzekļu pieejamība no sākotnēji piešķirtā papildu nepieciešamā finansējuma personāla uzturēšanai un darbības nodrošināšanai Latvijas pārstāvniecībā ES, pastāvīgajās pārstāvniecībās starptautiskajās organizācijās un diplomātiskajās un konsulārajās pārstāvniecībās ārvalstīs, radās racionāli apgūstot piešķirto finansējumu, kā arī ņemot vērā faktiskos darbinieku pārcelšanas amatus, termiņus un ģimenes stāvokli, kas tieši ietekmē izmaksas darbinieku atlīdzībai, tai skaitā algas pabalstu darbiniekam par dienestu ārvalstīs, kā arī pabalstu par laulātā un bērna uzturēšanos ārvalstī, norāda ministrija.

Latvijas prezidentūra ES Padomē norisinās 2015.gada pirmajos sešos mēnešos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!