Foto: LETA
Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektore Ināra Pētersone visai rezervēti vērtē iespēju, ka Latvijā varētu tikt paaugstinātas atsevišķu nodokļu likmes.

"Es nezinu, vai šobrīd ir īstais brīdis paaugstināt nodokli," trešdienas rītā intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" sacīja Pētersone.

Viņa nenoliedz, ka diskusija par nodokļu celšanu, nenoliedzami saistīta ar jautājumu, kādus pakalpojumus no valsts vēlas saņemt iedzīvotāji un kādā kvalitātē šie pakalpojumi ir. Tomēr, pirms pieņemt jebkādus lēmumus par nodokļu celšanu, šādu soli nepieciešams padziļināti analizēt, norāda VID ģenerāldirektore.

Pie tam, kā uzskata Pētersone, ja tomēr tiks pieņemts lēmums par kādu nodokļu celšanu, vispirms šādiem lēmumiem būtu jāattiecas uz tiem nodokļiem, kuru celšanai vēl ir "zināma rezerve", proti, kapitāla un nekustamā īpašuma nodokļiem. Kā galveno argumentu, kādēļ nodokļu celšanas gadījumā būtu jādomā tieši par šo nodokļu celšanu, Pētersone min to, ka kapitāla un īpašuma nodokļi pirmkārt skar sabiedrības turīgāko daļu, kamēr darbaspēka nodokļu celšana ietekmētu mazāk turīgos.

"Delfi" jau vēstīja, ka finanšu ministrs Andris Vilks (V) pagājušajā nedēļā nāca klajā ar aicinājumu sākt diskusiju par iespējām celt nodokļus, norādot, ka nodokļu slogs pret iekšzemes kopproduktu sarūk, kamēr pieprasījums pēc papildu līdzekļu piešķīrumiem arvien pieaug.

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība jau iesaistījušās neklātienes diskusijā, paziņojot, ka nodokļu celšanu neatbalsta. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!