Foto: DELFI

Šā gada jūlija sākumā vairāk nekā 44 700 nodokļu parādnieku, kuru saistības pret valsti bijušas vairāk nekā 150 eiro, kopējais nodokļu parāds bijis 642,46 miljoni eiro. Lielākais nodokļu parādnieks ar 39,26 miljonu eiro saistībām joprojām ir kuģu bunkurēšanas pakalpojumu sniedzējs SIA "Vexoil Bunkering", bet nodokļu nemaksātāju saraksta devītajā vietā ierindota arī kosmētikas ražotāja AS "Dzintars", kuras parāds ir 6,4 miljoni eiro.

Kā liecina Valsts ieņēmumu dienesta (VID) publiskotā informācija, jūnija sākumā vairāk nekā 150 eiro parāds valstij bija vismaz 44 800 nodokļu maksātājiem. Kopējās šo personu saistības pret valsti jūnija sākumā bija 690,78 miljoni eiro. Arī jūnija sākumā lielākais nodokļu parādnieks ar 39,26 miljonu eiro saistībām bija "Vexoil Bunkering". "Dzintars" ar 6,2 miljonu eiro parādu bija desmitajā vietā. Pēc VID datiem kompānijas saistības mēneša laikā pieaugušas par 0,109 miljoniem eiro.

Otrajā vietā lielāko nodokļu parādnieku sarakstā jūnija sākumā VID bija ierindojis kokmateriālu un būvmateriālu vairumtirdzniecības starpnieku SIA "Ormus" ar 20,99 miljonu eiro nodokļu parādu. Šī uzņēmuma parāds mēneša laikā nav būtiski mainījies, un arī jūlija sākumā bija 20,99 miljoni eiro. Trešajā vietā ar 14,01 miljona eiro parādu jūlija sākumā tāpat kā pirms mēneša bija bronzas stieņu un cauruļu ražotāja SIA "Bebriko Ltd", kas 2015. gada decembrī atzīts par maksātnespējīgu.

Ceturtajā vietā jūlija sākumā ar 12,96 miljonu eiro parādu tāpat kā pirms mēneša bijis atkritumu pārstrādātājs SIA "Riepu bloki", kas 2018. gada janvārī pasludināts par maksātnespējīgu, piektajā vietā ar 12,32 miljonu eiro parādu jūlija sākumā VID bija ierindojis AS "Krāsainie lējumi", kas par maksātnespējīgu atzīta 2014. gada februārī. Šīs sabiedrības nodokļu parāds valstij mēneša laikā nedaudz pieaudzis – jūnija sākumā VID bija fiksējis 12,31 miljona eiro parādu.

Saraksta sestajā vietā ar 7,78 miljonu eiro parādu jūlija sākumā bijusi elektronisko un telekomunikācijas iekārtu vairumtirgotāja SIA "Zomejs", kas par maksātnespējīgu atzīta 2018. gada martā. Arī jūnija sākumā tās parāds valstij bija 7,78 miljoni eiro.

Septītajā vietā jūlija sākumā ar 6,63 miljonu eiro parādu ierindota alumīnija ražotāja AS "A Holding", kas iepriekš saucās AS "Dīlers". Šīs kompānijas parāds mēneša laikā nav būtiski mainījies.

Astotajā vietā ar 6,45 miljonu eiro parādu jūlija sākumā bijusi 2006. gadā Uzņēmumu reģistrā reģistrētā ķīmisko vielu vairumtirgotāja un naftas pārstrādes produktu ražotāja SIA "Himbalt". Šī uzņēmuma nodokļu parāds jūnija sākumā bijis 6,36 miljoni eiro. Pēc Uzņēmumu reģistru apkalpojošās formas "Lursoft" datiem, šā gada 29. jūlijā VID pieņēmis lēmumu par uzņēmuma saimnieciskās darbības apturēšanu. Uzņēmuma vienīgais īpašnieks ir 1971. gadā dzimušais Baltkrievijas pilsonis Artjoms Haroška.

Devītajā vietā jūlija sākumā VID bija ierindojis "Dzintaru", bet desmitajā vietā ar 4,26 miljonu eiro saistībām bija ar zīmolu "Latvijas nafta" strādājošā degvielas vairumtirgotāja SIA "East-West Transit", kas jūnija sākumā bija nodokļu parādnieku saraksta 12. vietā.

Nodokļu parādi, kas pārsniedz vienu miljonu eiro, jūlija sākumā bijuši vairāk nekā 70 juridiskām personām, tostarp tādiem uzņēmumiem kā "Liepājas metalurgs", "KVV Liepājas metalurgs", "Rīgas kuģu būvētava", "Rīgas vagonbūves rūpnīca", "Apvienība apsardze" un citas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!