Foto: F64
Saeimas Prezidijs ceturtdien, 20. jūlijā, nolēma sasaukt Saeimas ārkārtas sesijas sēdi, lai pirmajā lasījumā lemtu par nodokļu reformas likumprojektiem, kā arī skatītu citus jautājumus, portāls "Delfi" uzzināja Saeimas Sabiedrisko attiecību biroja Preses dienestā.

Ārkārtas sēde notiks piektdien, 21.jūlijā, pulksten 10.

Jau vēstīts, ka Saeima iepriekš nodokļu reformas likumus nodeva komisijām, un pirmajā lasījumā tos izskatīt bija paredzēts 17. jūlijā, bet galīgajā lasījumā – 21. jūlijā.

Tomēr koalīcijas partneri vienojās šo termiņu pārcelt - tagad pirmais lasījums paredzēts 21. jūlijā, bet galīgais lasījums – 27. jūlijā, pastāstīja Finanšu ministrijas parlamentārais sekretārs Edgars Putra (ZZS).

Viņš skaidroja, ka termiņš pārcelts "Vienotības" kolēģu lūguma dēļ, jo frakcijai esot nepieciešams ilgāks laiks, lai iepazītos ar nodokļu reformas likumprojektiem.

Ar grozījumiem likumā "Par iedzīvotāju ienākumu nodokli" paredzēts jau no nākamā gada ieviest iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) progresīvo likmi, paaugstināt ar IIN neapliekamo diferencēto minimumu un paaugstināt atvieglojumu par apgādībā esošām personām.

Ar grozījumiem likumā "Par akcīzes nodokli" paredzēts palielināt akcīzes nodokļa likmes naftas produktiem, alkoholam un tabakas izstrādājumiem.

Savukārt grozījumi likumā "Par valsts sociālo apdrošināšanu" paredz vērienīgas izmaiņas, kas 2018. gadā skars gan saimnieciskās darbības veicējus, gan autoratlīdzības saņēmējus, gan citas personas, par kurām tiek maksāti darbaspēka nodokļi speciālajos režīmos. Par izmaiņām vairāk var lasīt šeit.

Tāpat komisijai būs jāskata grozījumi Uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) likumā. Tie paredz UIN reformu, ieviešot 0% reinvestētajai peļņai, lai saglabātu uzņēmumu konkurētspēju.

Tikmēr grozījumi Mikrouzņēmumu nodokļa likumā paredz noteikt mikrouzņēmuma maksimālo apgrozījumu 40 000 eiro apmērā.

Komisijai būs arī jāizskata grozījumi, kas paredz transformēt solidaritātes nodokli, novirzot tā maksājumus sociālajai apdrošināšanai un veselības aprūpes finansēšanai.

Par citiem ar nodokļu reformu saistītajiem likumprojektiem var lasīt šeit.

Ziņots, ka darbaspēka nodokļu un UIN reformu nākamgad valsts budžetā plānots kompensēt ar dažādiem pasākumiem 292,3 miljonu eiro apmērā, tostarp 88,9 miljoni eiro tiks gūti, palielinot dažādus nodokļus, liecina FM aprēķini.

Lielākos papildu līdzekļus 2018. gadā plānots gūt, palielinot akcīzes nodokli degvielai – 28,9 miljonus eiro. Palielinot akcīzi alkoholiskajiem dzērieniem, budžetā papildus tiks gūti 10,4 miljoni eiro, bet IIN nodokļa attaisnoto izdevumu ierobežošana radīs papildu 9,4 miljonus eiro ik gadu turpmākos trīs gadus.

Vēl 8,3 miljonus eiro plānots gūt, palielinot azartspēļu nodokļa likmi spēļu automātiem un galdiem par 30%.

Ēnu ekonomikas apkarošanas pasākumu vidū lielākā ietekme sagaidāma no reversā PVNpaplašināšanas – atļaujot šo kārtību izmantot arī būvmateriālu, sadzīves tehnikas un metālizstrādājumu nozarē, budžetā turpmākos trīs gadus plānots gūt papildu 61,8 miljonus eiro ik gadu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!