Foto: Shutterstock
Nodokļu reformas pamatnostādnēs veselībai neparedzēs novirzīt 1% no sociālajām iemaksām, un risinājums veselības nozares finansējumam tikšot piedāvāts vēlāk.

Ministru prezidents Māris Kučisnkis (ZZS) pēc koalīcijas partiju sanāksmes žurnālistiem sacīja, ka arī iepriekš nebija iecerēts nodokļu pamatnostādnēs norādīt, ka veselībai tiks novirzīts 1% no sociālajām iemaksām. Tā esot bijusi "pārrakstīšanās", ka tas tika iekļauts pamatnostādnēs.

Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes sēdē bija panākta vienošanās par sasaisti starp nodokļa maksājumu un veselības budžetu, tomēr neesot bijis domas pamatnostādnēs rakstīt par 1% no sociālajām iemaksām, skaidroja premjers.

Valdības vadītājs skaidroja, ka par šo jautājumu nebija panākta vienošanās, jo pret 1% novirzīšanu iebilda Labklājības ministrija, kā arī arodbiedrības.

Līdz ar to tiks strādāts, lai rastu citu modeli un citus resursu veselības jomas finansējumam, uzsvēra Kučisnkis.

Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) teica, ka ir svarīgi "nejaukt kopā divas lietas" - nodokļu stratēģiju un budžeta veidošanas pasākumus. Ja visu saliek kopā un ar nodokļu stratēģiju grib "atrisināt visus jautājumus, kas ir pie apvāršņa", tad tas kļūst par neizpildāmu uzdevumu, pauda ministre.

Viņa sacīja, ka skaidrība par veselības nozares finansējumu būs līdz budžeta veidošanai. Politiķe arī piebilda, ka ir jāveido sasaiste starp nodokļu maksājumiem un veselības aprūpes finansējumu.

Kā ziņots, pamatnostādnēs bija norādīts, ka plānots vidējā termiņā iezīmēt 1% no sociālajām iemaksām veselības finansēšanai.

Bija iecerēts, ka šī norma varētu stāties spēkā 2020. gada 1. janvārī.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!